web analytics
recensies jeugdboek

Anneke KinderBoekenRecensie 3.5*** voor Het mysterie van de Poldergruwel door Mark van Dijk

no title has been provided for this book
Publisher:

 

Mark van Dijk debuteerde in 2010 met de YA thriller Kwade geest, gevolgd door Bloeddorst in 2012. Het mysterie van de Poldergruwel is zijn eerste kinderboek en verscheen in 2014. Hij schrijft omdat hij dat leuk vindt, maar vindt het wel belangrijk dat zijn verhalen ook echt gelezen worden. Anders is het zonde van de tijd. Inspiratie komt voor Mark uit alledaagse dingen, maar de Poldergruwel was een boek dat gewoon geschreven moest worden omdat het verhaal hem niet los wilde laten.

Tijdens een nachtje kamperen op de boerderij van Kim raken vier vriendinnen gedesoriënteerd door een hevige mist die plotseling komt opzetten. Toch wat van slag door het spookverhaal dat de broer van Kim eerder op de avond vertelde besluiten ze de rest van de nacht liever binnenshuis door te brengen. In plaats van de achterdeur van de boerderij vinden ze Poleeria, een land dat is ontstaan door het gebruik van fantasie. Het is bevolkt met felgekleurde, pratende boerderijdieren. Vroeger werden ze liefdevol verzorgd door de Boer en Boerin. Helaas is daar met de komst van de Poldergruwel een einde aan gekomen. De Boer en de Boerin slijten hun dagen in de kerker van het kasteel en de Poldergruwel heeft een leger aan geesten opgeroepen om hem te beschermen. Kunnen Kim, Inge, Zoë en Esmee helpen een einde te maken aan het schrikbewind van de tiran?

Het mysterie van de Poldergruwel is een mooi boekje om te zien, een hardcover met een kleurige illustratie en een heerlijk leesbaar formaat. De bladspiegel en het lettertype dragen nog eens extra bij aan het leesplezier. Het verhaal opent met het vertellen van een legende dat later meer betekenis krijgt. Het boek bestaat uit relatief korte hoofdstukken met een titel dat duidelijk verwijst naar de komende gebeurtenissen. Daarnaast is het taalgebruik vlot en met humor, maar soms iets té populair naar mijn smaak. Uit het boek zelf is lastig op te maken voor welke leeftijdsgroep het is geschreven. De verteltrant lijkt te zijn gericht op een jongere doelgroep dan dat de dialogen doen vermoeden. De taal van de meiden lijkt meer op die van pubers, terwijl de rest van het boek geschikt lijkt voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar.

Om de Poldergruwel te bestrijden besluiten de meiden eerst, met hulp van enkele dieren, de Boer en de Boerin te bevrijden uit de kerkers. Wat volgt is een avontuurlijke tocht door het kasteel vol met valstrikken en boobytraps. Voor het verhaal is het niet echt van belang maar de vier vriendinnen zijn onderling inwisselbaar, ze krijgen niet veel karaktereigenschappen mee om ze van elkaar te kunnen onderscheiden. Terwijl de auteur wel veel moeite heeft gedaan om de belangrijkste boerderijdieren in het verhaal een luide en duidelijke eigen stem te geven. Hoewel het verhaal avontuurlijk genoeg is, ontbreekt het aan de nodige spanning. Gezien de doelgroep had het geheel wat spannender en enger mogen zijn.

Het mysterie van de Poldergruwel is een jeugdboek met een origineel, avontuurlijk verhaal en een sterke boodschap dat veel kinderen een aangename middag zal bezorgen.

 

Gegevens boek:

Het mysterie van de Poldergruwel door Mark van Dijk

Uitgeverij : Nimisa

ISBN: 9789492337290

Jaar van uitgave: 2014

Leeftijd : ongeveer 10-12 jaar

Genre : jeugdboek

 

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over YA en jeugdboeken. Ook is ze te vinden op twitter en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress