web analytics
Blog Wendy recensie YA recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke KinderBoekenRecensie 3*** voor Complot van Eva Burgers

Abby studeert aan de politieacademie en loopt stage bij de recherche in Amsterdam. Samen met haar collega’s werkt ze aan een onderzoek naar de activiteiten van de criminele organisatie Red Snake. Deze organisatie is betrokken bij een grote drugslijn tussen Nederland en Engeland. Abby heeft het met haar scheidende ouders thuis niet gemakkelijk en besluit in een opwelling om samen met haar vriendin Jane een tripje te maken naar Londen. Ze boekt een kamer in het hotel waarvan bekend is dat een van de leden van Red Snake er de eigenaar is. Alsof dat haar nieuwsgierigheid nog niet genoeg bevredigt besluit ze na aankomst direct al op zoek te gaan naar de opslagloods van de organisatie. Daar gaat Abby echter een stap te ver en voordat ze het goed en wel doorheeft zijn zij en Jane pionnen geworden in een gevaarlijk spel tussen de criminelen en de politie.

 

Eva Burgers studeerde eerst aan het conservatorium in Den Haag en daarna aan de Academie voor kleinkunst in Amsterdam. Toch gaf het schrijven haar de meeste voldoening, maar tot een boek kwam het nog niet. Na een aantal jaren geschreven te hebben voor diverse kranten en tijdschriften solliciteerde ze bij de politieacademie. Voordat Eva uiteindelijk fulltime auteur werd, werkte ze maar liefst 15 jaar bij de politie in Amsterdam, waarvan 10 jaar als rechercheur bij zware misdaad. Met deze kwalificaties op zak heeft ze dus alles in huis om realistische en spannende boeken te kunnen schrijven.

 

Eva debuteerde in 2014 bij Kluitman met haar eerste jeugdthriller, Stille Getuige. Deze werd gevolgd door Flashback en Sneeuwstorm. Vorig jaar verscheen Fataal bij De Fontein, de uitgeverij die haar jeugdthrillers het inmiddels alom bekende ‘politie-niet betreden’ elastiek meegeeft. Voor Complot heeft de auteur voor dezelfde opzet gekozen als de voorgangers. Het verhaal wordt verteld vanuit een aantal perspectieven, de hoofdstukken zijn kort en vermelden met de betreffende naam erboven in wiens hoofd we op dat moment zitten. Veel auteurs van jeugdboeken passen deze methode toe en dit is en blijft een handige manier om hetzelfde verhaal vanuit diverse hoeken te belichten en te spelen met zaken als informatieverstrekking en het verdelen van de spanning. Waarin Complot afwijkt van andere jeugdthrillers is dat het verhaal niet echt lijkt aan te sluiten bij de belevingswereld van de doelgroep. Studeren aan de politieacademie, stage lopen bij de recherche en vervolgens te diep betrokken raken bij het onderzoek zijn geen bezigheden van een gemiddelde adolescent.

 

De schrijfstijl van Eva Burgers is kort en krachtig, modern en leest heel prettig. Ze laat niks liggen dat bij de lezer vragen kan oproepen, in die zin werkt ze alle gebeurtenissen netjes uit en komt niets uit de lucht vallen. Toch voelt de plot wat vergezocht en sommige aspecten vallen net iets te toevallig in elkaar. Ook de personages blijven vlak en kleurloos en worden net genoeg uitgewerkt om hun rol in het verhaal te spelen. Zo is Abby een nogal irritant meisje dat zich gedraagt alsof ze alles al weet, maar dat moet ze ook wel zijn om haar gedrag logisch te laten zijn.

 

Complot van Eva Burgers is een snel en spannend verhaal, vlot geschreven, maar met weinig herkenning voor de doelgroep. Ik vind het zeker geen slecht verhaal, maar het zal me ook niet erg lang bijblijven.

 

 

Gegevens boek:

Eva BurgersComplot

Uitgeverij : De Fontein

ISBN: 9789026146268

Jaar van uitgave: 2018

Leeftijd : ongeveer vanaf 13 jaar

Genre : jeugdboek, YA

 

 

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over YA en jeugdboeken. Ook is ze te vinden op twitter en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress