web analytics
Blog Wendy recensiegrid recensies algemeen

Anneke – Kinderboekenrecensie 3*** voor Jouw Spel, Mijn regels van Alice Bakker

Tekstschrijver Alice Bakker debuteerde in 2017 met de jeugdthriller Slapen doen we morgen weer bij het Project Boek 10 van Godijn Publishing. Twee jaar later verscheen bij ditzelfde project Ze zien mij niet. Jouw spel, mijn regels is haar derde boek voor jongeren.

Milou is al weken op zoek naar een maatschappelijke stage wanneer haar oom haar een helpende hand toesteekt. Richard, de directeur van het bedrijf H2O Experience Camps zoekt een kampleider op Vlieland om voor een week een groep kinderen te vermaken. Milou heeft er weinig zin in, maar een alternatief heeft ze niet. Eenmaal op Vlieland ontmoet ze Joyce, de dochter van Richard met wie ze samen het kamp zal leiden. Joyce is wat wisselvallig in gedrag, maar gelukkig wel van haar eigen leeftijd. Eigenlijk verloopt alles prima totdat tijdens een dropping spel de elfjarige Vince verdwijnt. Dan blijken er vele spelletjes gespeeld te worden op het eiland, spelletjes waarvan Milou de dupe dreigt te worden.

Jouw spel, mijn regels start met en spannende proloog. Het verhaal is geschreven vanuit een wisselend perspectief; de ik -vorm vanuit hoofdpersoon Milou en diverse andere personages in de derde persoon. Milou woont samen met haar moeder, die haar al op jonge leeftijd kreeg. Hoewel haar vader Frank niet bij hen woont heeft Milou wel goed contact met hem. Er is sprake van één verhaallijn waarin verschillende personen in het hier en nu met elkaar verbonden zijn door het verleden. Zowel de opbouw van het verhaal als de wijze van vertellen is eenvoudig en toegankelijk, maar tegelijkertijd misschien iets te jeugdig voor de beoogde Young Adult doelgroep. Voor de lezer is het snel duidelijk dat de gebeurtenissen op het eiland iets te maken hebben met zaken uit het verleden waar Milou en Joyce geen weet van hebben. Hoe de verhoudingen werkelijk liggen blijkt echter nog een hele puzzel te zijn.

Het verhaal herbergt zware thema’s als het koesteren van wrok, wraak willen nemen, grensoverschrijdend gedrag, afwijzing en het belang van familiebanden. De meeste van deze thema’s echter spelen een rol bij de aanwezige volwassenen en het is de vraag of kinderen van een jaar of 12, 13 zich kunnen verplaatsen in deze volwassenproblematiek. Daarnaast is de geloofwaardigheid in het verhaal soms ook wel een aandachtspunt. Een aantal motieven zijn enigszins vergezocht en het gedrag van een aantal personen een beetje kort door de bocht.

Met Jouw spel, mijn regels heeft Alice Bakker weliswaar haar debuut Slapen doen we morgen weer niet geëvenaard, maar ze heeft wel een goed leesbaar verhaal voor de oudere jeugd geschreven. Het boek is spannend genoeg om de lezers aan de bladzijden vastgeplakt te houden en lekker mee te laten puzzelen over motief, middelen en gelegenheid!

Boekgegevens :

Taal
Nederlands
Bindwijze
Paperback
Verschijningsdatum
januari 2020
Aantal pagina’s
216 pagina’s
Auteur
Alice Bakker
Uitgever
Godijn Publishing
EAN
9789493157255

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over onder andere Young Adult en jeugdboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress