web analytics
recensie YA recensiegrid

Anneke-Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Alya van Hay van den Munckhof

Alya
Categorieën: ,
Publisher:

De uit Limburg afkomstige Hay van den Munckhof stond ruim 30 jaar voor de klas voordat hij besloot een cursus Creatief Schrijven te volgen. Nadat hij de moed opbracht om een van zijn creaties in te sturen voor een wedstrijd is er een continue stroom aan verhalen uit zijn pen gekomen. Het werd tijd voor een eerste “echte” roman. Alya was direct zo’n  omvangrijk verhaal dat er besloten is om van het oorspronkelijke manuscript een tweeluik te maken. Inmiddels is Alya aangevuld met Alya’s keuze.

De gebeurtenissen in het boek spelen zich af in het Spanje van de 9e eeuw na Chr. Alya is de veertienjarige dochter van de hofmeester van de emir en groeit op in het Islamitische Qurtuba, het huidige Cordoba. Wanneer de emir lucht krijgt van Alya’s unieke talent om meerdere talen te spreken en schrijven maakt hij haar onderdeel van een gezantschap, dat onderhandelingen zal gaan voeren met het christelijke Navarra. Het reisgezelschap komt daar echter nooit aan, ze worden onderweg overvallen en Alya komt er alleen voor te staan. Als meisje alleen en Islamiet in christelijk gebied zal ze al haar vaardigheden moeten inzetten om het vege lijf te redden.

Het verhaal is geschreven vanuit de ik-vorm, vanuit Alya zelf en zij vertelt alle gebeurtenissen in de tegenwoordige tijd en ook nog chronologisch. Dit bij elkaar maakt dat de lezer bijna rechtstreeks wordt toegesproken en het wordt meegenomen in het verhaal. De passie van de auteur ligt duidelijk in de geschiedenis en het verhaal van Alya vormt vooral de kapstok om meer te vertellen over het Europa uit deze tijd. Volkeren die elkaar niet gunstig gezind waren, spanningen naar aanleiding van verschillende religies, de plunderingen door de Vikingen en de levendige slavenhandel dragen veel bij aan de sfeer in het boek. De belangrijkste hoofdpersoon is uiteraard Alya en de auteur heeft haar goed uitgewerkt en door alles wat ze meemaakt kan het ook niet anders dan dat ze een enorme persoonlijkheidsgroei doormaakt. Alya is slim, veerkrachtig en creatief in haar denken.  Als ook assertief, verantwoordelijk en beschermend ten opzichte van diegenen die ze liefheeft. Ze is een bijzonder meisje, en niet in de laatste plaats gezien de tijd waarin ze leeft.

Je bent het vreemdste meisje dat ik ooit heb ontmoet. (…) Je ziet eruit als een kind van hooguit twaalf, maar je praat als een volwassen vrouw en dat in een taal die niet de jouwe is”.

Hay van den Munckhof is er in geslaagd om (gelukkig) niet te lang te blijven hangen in beschrijvende details. Het hele boek door houdt hij een hoog tempo vast waardoor je als lezer geen moment de tijd krijgt je te vervelen. Schaduwkant hiervan is wel dat de veelheid aan bedreigende situaties voor Alya misschien soms een aanval doen op de geloofwaardigheid van het geheel. Maar we hebben het hier over fictie, dus enige vrijheid hierin is een auteur toegestaan vind ik. Ik heb veel gelezen over de schrijfstijl van de auteur en de vraag voor tot welk genre het boek zou (moeten) behoren. Het antwoord is wat mij betreft gemakkelijk, Alya is een verhaal geschikt voor alle leeftijden. Het einde is wat abrupt en het is zeker aan te raden om Alya’s keuze vast klaar te leggen, want wanneer je het boek hebt dichtgeslagen wil je eigenlijk gewoon verder lezen.

Roman of Young Adult, het maakte mij bij het lezen niets uit. Alya is een boek waar ik van heb genoten, een goedlopend verhaal tegen een roerige historische achtergrond dat een smaak achterlaat naar meer.

Boekgegevens :

Titel : Alya

Auteur : Hay van den Munckhof

Uitgeverij : Mozaiek

ISBN : 9789023953593

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over YA en jeugdboeken. Ook is ze te vinden op twitter en Instagram.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress