web analytics
Blog Wendy recensie YA recensiegrid recensies algemeen

Anneke – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor De Kilte van een Zomernacht van Inge Sleegers

De Vlaamse Inge Sleegers begon op haar vijftiende met schrijven nadat een droom haar van inspiratie voorzag. Dit verhaal moest vervolgens twaalf jaar wachten op voltooiing, maar wordt nu her bewerkt voor publicatie. Tegelijkertijd schrijft de auteur aan een nieuw verhaal, wat een duister sprookje met hedendaagse elementen zal worden. In de tussentijd heeft Sleegers vele kortverhalen geschreven, waarvan er een is uitgegroeid tot De kilte van een zomernacht.

Wat als eerste natuurlijk opvalt zijn de titel van het boek en de cover, beiden springen er niet echt uit en geven niet de indruk dat het een Young Adult roman betreft. Nu zegt dit niets over de inhoud van een boek, maar het is wel een eerste manier om de aandacht te vangen van de lezer. Het verhaal zelf gaat over de bijna 19-jarige outsider Lara. Samen met haar twee beste vrienden belandt ze op een feestje waar ze een spelletje spelen met een ouijabord om wat leven in de brouwerij te brengen. Er wordt contact gelegd met een geest die zichzelf Daniel noemt. Wanneer Lara zich opeens heel onprettig gaat voelen verbreekt ze de kring en verlaat de ruimte. Doordat het spel niet op de goede manier is afgesloten blijkt de geest zich aan Lara vastgehecht te hebben omdat hij niet meer terug kan naar de geestenwereld. In eerste instantie probeert ze van hem af te komen, wanneer dit niet lukt besluit ze hem te helpen. Er blijken echter gevaarlijke gebeurtenissen in gang gezet te zijn tijdens het spel waarbij elke deelnemer nu gevaar loopt. Samen met Daniel probeert Lara het gevaar af te wenden.

De kilte van een zomernacht begint direct al spannend wanneer op het feestje het ouijabord tevoorschijn komt. Snel daarna maakt de lezer kennis met Daniel, de geest die is opgeroepen en niet meer terug kan keren. Langzaam wordt Daniels verhaal duidelijk en dit is zo heftig dat het niet verbazingwekkend is dat zijn geest (nog) geen rust kan vinden. Inge Sleegers heeft een leuke manier van schrijven met veel humor in haar dialogen. Ze weet de spanning langzaam op te bouwen tot een zinderende finale, waar het af en toe behoorlijk gruwelijk wordt. Dan nog is het verhaal niet voorbij, er zit nog wat venijn in de staart wat voor een onverwacht einde zorgt.

Geen gebrek aan spanning, drama of romantiek. Toch mist het verhaal hier en daar wat overtuigingskracht doordat bepaalde zaken te snel gaan. Zo komt de romantiek wel erg vlot van de grond en kost het over het algemeen weinig moeite voor de jongeren om alle bovennatuurlijke verschijnselen te accepteren. Hoofdpersonen Lara en Daniel hadden wat nauwkeuriger uitgewerkt kunnen worden, waardoor er meer logica zou zijn in hun gedrag. Nu gedraagt de 19-jarige Lara zich regelmatig als een bakvis met een driftbui. Er is gelukkig voldoende ruimte voor de auteur om te groeien in haar schrijven en voor een debuut is De kilte van een zomernacht beslist de moeite van het lezen waard.

De kilte van een zomernacht is een spannend verhaal dat er in slaagt de lezer mee te slepen in heftige paranormale gebeurtenissen, vlot geschreven met genoeg actie en romantiek.

Boekgegevens :

ISBN 9789492551764

Uitgever Ambilicious

Verschenen 26-11-2019

Taal Nederlands

Bladzijden 188 pp.

Bindwijze Paperback

Genre Fictie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress