web analytics
recensiegrid recensies algemeen recensies jeugdboek

Anneke – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Juf Zebrahoed van Lieve van den Berg

Auteur Lieve van den Berg maakte deel uit van een aantal schrijfgroepen en schreef korte verhalen die gepubliceerd werden in bundels bij Godijn Publishing. In 2017 debuteerde ze bij Boek 10 met haar eerste jeugdboek, Reizende poefjes. Een fantasierijk verhaal waar haar kleinkinderen model stonden voor de hoofdpersonen Pol en Polleke. Het jaar daarop verscheen ook bij Boek 10 het vervolg, De lamp, de sneeuwbol en het kompas. Aangezien de illustrator van beide boeken niet beschikbaar was, besloot Lieve zich te richten op een totaal nieuw boek. Juf Zebrahoed is geheel ontsproten aan haar eigen fantasie en ook de tekeningen zijn deze keer van haarzelf.

Ooit was Juf Zebrahoed een zebra in Afrika, totdat ze op een dag geraakt werd door de bliksem. Hierdoor veranderde ze in een mens omdat ze is uitverkoren om de familie Regenboog te helpen. Gewapend met een magische hoed en een bliksemschicht is het haar taak om de kinderen Regenboog van alles te leren. Er is zelfs een speciaal huisje voor haar gebouwd op de regenboog waar de familie woont. Wanneer een van de kinderen te wild over de regenboog rent en naar de aarde valt vormt dit de aanzet tot een reeks spannende avonturen.

Juf Zebrahoed bestaat uit veel korte hoofdstukken die worden afgesloten met een illustratie. Aangezien er veel verschillende personages in het verhaal voorkomen is het erg fijn om na het lezen te kunnen zien hoe een nieuw persoon, dier of magisch wezen er eigenlijk uitziet. Kinderen kunnen eerst zelf hun fantasie aan het werk zetten om dan aan het eind van het hoofdstuk te ontdekken of hun ideeën overeenkomen met die van de auteur. En die fantasie van Lieve is niet gering, vanaf het moment dat het jongetje Mars op de aarde is gevallen gebeurt er constant iets. Hij ontmoet vreemde wezens, rare mensen en hij maakt gelukkig ook vrienden.

Juf Zebrahoed doet ondertussen verwoede pogingen om Mars weer terug op de regenboog te krijgen, maar door het verlies van haar bliksemschicht is een magische oplossing even geen optie. Mars zusje Venus wil ook graag helpen en samen met oude en nieuwe vrienden proberen ze de verloren bliksemschicht te vinden en een manier te verzinnen om terug te keren naar de regenboog. Daarbij doen ze een onverwachte en belangrijke ontdekking dat een leuke wending aan het verhaal geeft.

Lieve van den Berg heeft met Juf Zebrahoed weer een fantasierijk verhaal vol magie en rare wezens gecreëerd, dat naast grappig ook leerzaam is. Het boek is geschikt voor kinderen die al redelijk goed zelfstandig kunnen lezen of om voor te lezen aan die kinderen die nog wat minder ver zijn. Misschien is dit boekje het eerste deel van een nieuwe serie en kunnen we nog meer avonturen tegemoet zien van Juf Zebrahoed.

Boekgegevens :

ISBN 9789493157262

Uitgever Godijn Publishing

Verschenen 09-01-2020

Taal Nederlands

Bladzijden 214 pp.

Bindwijze Paperback

Genre Diversen

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress