web analytics
recensie YA recensiegrid

Anneke – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Ordo Entia, Openbaring van Esmeralda van Belle

Jeroen Vegter vindt een raadselachtig briefje dat hem midden in de nacht naar een ontmoeting voert met Bram Lucador, lid van het geheime genootschap Ordo Entia. Er wordt hem verteld dat zijn overleden vader ook lid was en gestorven is tijdens een missie. Ordo Entia blijkt al eeuwenlang te bestaan en heeft tot doel de balans te bewaren tussen de menselijke en de mythische wereld. Jeroen besluit, tegen de wens van zijn moeder in, zijn vaders plaats in te nemen. De opleiding en bijbehorende missies vallen hem zwaar, maar gelukkig maakt hij ook vrienden tijdens zijn opleiding. En die heeft Jeroen hard nodig wanneer familiegeheimen worden onthuld en er strijd moet worden gevoerd met een vijandig genootschap.

Openbaring is het achtste boek in de Boek 10 serie van Godijn Publishing en tevens het eerste deel in een nieuwe serie rond het geheime genootschap Ordo Entia. Het boek richt zich op de Young Adult doelgroep, maar is door de manier van schrijven ook geschikt voor een wat jonger publiek. In eerste instantie roept het verhaal associaties op met Harry Potter, maar het verhaal krijgt gelukkig al snel een eigen identiteit. Belicht vanuit het perspectief van Jeroen leert de lezer hem aardig goed kennen. Van de een op de andere dag wordt zijn leven overhoop gegooid en wordt hij gedwongen moeilijke keuzes te maken. Er blijkt een hele wereld te bestaan naast die van hem en alles waar hij ooit in geloofde blijkt totaal anders te zijn. De auteur neemt de tijd voor het uitwerken van de gevoelens van Jeroen en dat is goed want hij krijgt behoorlijk wat voor zijn kiezen. De andere personages blijven wat vlak en komen hopelijk in eventuele volgende delen wat meer aan bod.

Zoals gezegd is de schrijfstijl van Van Belle eenvoudig en hanteert ze een goede verdeling tussen actie en dialoog waardoor er een evenwichtige spanningsopbouw is. Het is jammer dat ze haar wereld van mythische wezens niet iets meer heeft uitgewerkt in dit eerste deel, het verhaal was dan meer in balans geweest. De Sidhen, Fogirm en Succubi krijgen hopelijk een meer vaste plek in het vervolg. Nu ligt er veel nadruk op de geheimen in de familie van Jeroen, die zorg dragen voor de wendingen in de verhaallijn. Het verhaal in dit eerste boek vormt een afgerond geheel, het was leuk geweest wanneer de auteur nog een twist of cliffhanger had toegevoegd aan het einde.

Openbaring is een intrigerend begin van de fantasy serie Ordo Entia, het boek ademt een sprookjesachtige sfeer en is een aanrader voor al die kinderen die Harry Potter net iets teveel van het goede vinden.

Boekgegevens :

ISBN 9789492115676
Uitgever Godijn Publishing
Verschenen 29-09-2018
Taal Nederlands
Bladzijden 247 pp
Bindwijze Paperback
Genre Fictie

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over YA en jeugdboeken. Ook is ze te vinden op twitter en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress