web analytics
recensie YA recensiegrid

Anneke – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Torenhoog van Katharine McGee

Torenhoog
Categorieën: ,
Series:
Publisher:


Torenhoog is het slot van de Duizend Hoog trilogie van de Amerikaanse auteur Katharine McGee. In de boeken wordt een futuristisch beeld van de wereld in 2119 geschetst waarin een gigantische toren in New York van 1000 verdiepingen hoog centraal staat. De toren is een wereld op zich en de etages vertegenwoordigen de sociale status van de bewoners, hoe hoger hoe meer bevoorrecht. In Torenhoog volgen we nog één keer de hoofdpersonen Avery, Leda, Watt, Rylin en Calliope. De dood van Mariël uit het vorige boek wordt door de politie gezien als moord en zorgt voor een groot probleem. Zij was namelijk op de hoogte van geheimen die koste wat het kost verborgen moeten blijven. Dit geeft elk van de hoofdrolspelers een uitstekend motief om Mariël voorgoed het zwijgen op te willen leggen. Dezelfde geheimen bezorgen iedereen, naast het onderzoek, ook de nodige problemen in het dagelijks leven.

Het boek start met een sterke proloog die in opzet wel hetzelfde is als in de andere boeken, maar toch uiteindelijk voor verrassende gebeurtenissen zorgt. Verder is ook Torenhoog geschreven in de derde persoon gezien door de ogen van enkele hoofdpersonen. Katharine McGee heeft een hele fijne schrijfstijl en de technische snufjes die ze door alle boeken heen heeft verweven zijn heerlijk om te lezen. De manier waarop zij beschrijft hoe speciale koolstofvezelzolen onder je schoenen door het lopen elektriciteit kunnen opwekken klinkt alsof dit best eens kan gaan gebeuren in de toekomst. Gezien alle hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van Virtual Reality klinken ook contactlenzen die werken als een smartphone en spraak gestuurd zijn niet zo heel vergezocht.

Het sterkste punt van dit laatste deel in de serie is de ontwikkeling van de hoofdpersonen. Of ze nu op de bovenste etage van de Toren wonen of ergens onderin, ze staan allemaal voor de belangrijke keuze wat voor soort mens ze willen zijn. Het wordt tijd om de jeugdige onbezonnenheid met alle drama uit het raam te gooien en volwassen te worden. De auteur werkt hiermee een aantal mooie thema’s uit, zoals opoffering, loyaliteit en je eigen pad durven kiezen. Want, zoals Avery zegt, niets in de wereld is perfect en er is niets mis met imperfectie. Het boek, en dus ook de hele serie, eindigt in stijl met een schokkende finale.

De Duizend hoog trilogie van Katharine McGee is een heerlijke serie om te lezen voor alle fans van Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar dan met een futuristisch randje.

Boekgegevens :
ISBN : 9789048828067
Uitgever : Moon
Verschenen : 31-08-2018
Bladzijden : 480 pp.
Bindwijze : Paperback

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over YA en jeugdboeken. Ook is ze te vinden op twitter en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress