web analytics
Blog Wendy recensie YA recensiegrid

Anneke – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Verraad / Mianara 1 van Jesse van Willigenburg

De uit Alphen afkomstige Jesse van Willigenburg is al vanaf jonge leeftijd een fanatiek gamer. Geboren met het Syndroom van Asperger dacht hij tot voor kort dat elk doel dat hij zou willen nastreven buiten zijn bereik zou blijven. Hij besloot zich te richten op de dingen waar hij wél goed in was en begon met het schrijven van korte verhalen. Deze verhalen bleken gaandeweg onderdeel uit te maken van één groter verhaal. Geïnspireerd door de vele fantasievolle werelden uit zijn games en gecombineerd met zijn liefde voor geschiedenis zag zijn debuut Verraad afgelopen januari het levenslicht.

Het jonge meisje Malika woont in Aeterna, een wereld waarin de tegenstelling tussen de verschillende bevolkingsgroepen steeds groter wordt. De Anuki en de Mianara verschillen van elkaar door de hoeveelheid magische energie waarmee ze zijn geboren. Dit gegeven leidt tot jaloezie en helaas voor de Mianara zijn de Anuki in de meerderheid. Naarmate de onderdrukking heviger wordt, groeit het ondergronds verzet. Door het noodlot dat Malika’s familie treft, kruist zij hun pad en sluit zij zich aan bij de Wolven. Samen met mede nieuwkomer Najeer wordt Malika getraind om te vechten voor gelijkheid. Wanneer ze een complot op het spoor komen waarbij corruptie op hoog niveau is betrokken, komt Malika’s nieuwe leven in gevaar.

Debutant Jesse van Willigenburg heeft een prettige manier van schrijven en een goed gevoel voor timing; het verhaal leest vlot en de ontwikkelingen volgen elkaar in een aantrekkelijk tempo op. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere perspectiefwissels tussen de diverse hoofdpersonen, waardoor gebeurtenissen vanuit verschillende kanten kunnen worden gevolgd. Deze wisselingen zijn niet altijd helemaal logisch en worden niet duidelijk aangegeven, waardoor het voor de lezer nogal eens de vraag is naar wie de ik-persoon op bepaalde momenten verwijst. Dit leest wat onrustig en heeft de neiging om de lezer uit de concentratie te halen.

Verraad is de start van wat een trilogie gaat worden. In Fantasy boeken is de worldbuilding van groot belang; om personages en acties goed neer te kunnen zetten is het een eerste vereiste om een geloofwaardige wereld te creëren. De auteur besteedt niet veel pagina’s aan expliciete uitleg over de totstandkoming van Aeterna en de verschillen tussen haar inwoners. De Mianara worden geboren met magische energie en een speciaal Talent, maar dit speelt (nog?) geen rol van betekenis in het verhaal. Toch doet de leefwereld van Malika en Najeer ook niet kaal of inwisselbaar aan, er is zeker een eigenheid voelbaar. Ook de groei in de ontwikkeling van Malika is duidelijk zichtbaar, doordat zij opeens heel snel volwassen moet worden, verandert ze langzaam en geloofwaardig van een naïef meisje in een zelfbewuste jongvolwassene die weet waar ze voor wil strijden.

Jesse van Willigenburg heeft met Verraad het eerste boek geschreven in de Mianara trilogie en het verhaal bevat voldoende actie en drama om de lezer aan de bladzijdes te houden. Aandachtspunten zijn het aanbrengen van meer verdieping in de door hem geschapen wereld en de manier waarop hij zijn verhaal wil vertellen. Er is genoeg ruimte voor deze jonge auteur om te groeien en na het lezen van Verraad is hij zeer zeker de moeite waard om te blijven volgen.

Boekgegevens :

ISBN 9789493157309

Uitgever Godijn Publishing

Verschenen 10-01-2020

Taal Nederlands

Bladzijden 246 pp.

Bindwijze Paperback

Genre Fictie

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over YA en jeugdboeken. Ook is ze te vinden op twitter en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress