web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke KinderBoekenRecensie 4.5**** voor Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen van Kevin Hassing

Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen
Genre:
Illustrator: Linde Faas
Over een stoer weesmeisje, een kapitein met een klein hartje, plunderende piraten, bijzondere boswezens en nog veel meer!

 

Eens in de zoveel tijd komt er een boek voorbij dat aan je trekt. Het debuut van (stem) acteur Kevin Hassing met de onwaarschijnlijke titel Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen is er zo eentje. De fantastische titel, de super aantrekkelijke cover (van Linde Faas) en de prikkelende info op de achterflap, het lijkt allemaal te schreeuwen: lees mij!

 

Het weesmeisje Mus woont in Zeeburgerdam dat op een dag wordt ingenomen door een stelletje ongewassen piraten die zich De 5 slangen noemen. Mus weet te ontsnappen en gaat op zoek naar kapitein Kwaadbaard om zijn hulp in te roepen. Ze vindt hem, maar is hij wel bereid te helpen? Eens was deze stoere zeebonk kapitein van De 5 slangen, samen met Ramon, die zich echter heeft laten verleiden door de duistere kant van de piraterij. Toch heeft Mus een brokje informatie in handen dat de kapitein over de streep kan trekken, maar ze hebben natuurlijk wel wat hulp nodig bij zo’n gevaarlijke missie.

 

Wanneer je denkt dat Mus en de kapitein samen al een kleurrijk stelletje vormen, wacht dan maar totdat je de andere personages in het boek ontmoet. Ze komen uiteindelijk tot een club van vijf wanneer De Buffel, Kromme Kareltje en Bertrand, de broer van Kwaadbaard (die natuurlijk ook een echte naam blijkt te hebben) de gelederen komen versterken. Stuk voor stuk unieke, grappige en vooral levensechte boekpersonages die zich in een mum van tijd in je hart weten te nestelen. De gesprekken tussen Mus en haar kapitein zijn ontroerend, waar niet zelden een wijze les uitgehaald kan worden.

 

“Soms moet je de sprong in het diepe wagen en hopen dat de bodem niet ver weg is”

 

Het verhaal zelf is vol avontuur, met mysterieuze bedeltjes, bloeddorstige piraten, mysterieuze talenten en eigenaardige personen. Dit alles opgetekend in een levendige stijl met veel aandacht voor sfeer en zoals gezegd, goed neergezette hoofdpersonen. De hoofdstukken zijn kort, wat natuurlijk uitnodigt om er steeds nog maar eentje te lezen. De goed oplettende lezer zal merken dat er een hoofdstuk ontbreekt. Dit is niet van invloed op het verloop van het verhaal, maar de auteur zet het missende hoofdstuk in op het eind. Als een van de meest geweldige cliffhangers ooit gelezen in een jeugdboek met de pakkende titel Dat had je gedacht. In de hoop dat er toch nog iets volgt wordt de lezer op de allerlaatste bladzijde getrakteerd op de ultieme teaser: de aankondiging van een tweede boek met Mus en Kwaadbaard. Wat zorgt dit voor een dubbel gevoel, hoe fijn is het om uit te kunnen kijken naar een tweede deel, maar hoe moeilijk om hier verlangend op te moeten wachten?

 

Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen is een origineel boek officieel voor lezers vanaf een jaar of 10, maar eigenlijk voor iedereen die houdt van een goed verteld verhaal vol avontuur, sfeer en bonte hoofdpersonen.

4.6Overall Score

Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen

  Eens in de zoveel tijd komt er een boek voorbij dat aan je trekt. Het debuut van (stem) acteur Kevin Hassing met de onwaarschijnlijke titel Mus & kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen ...

 • Originaliteit
  5.0
 • Personages
  5.0
 • Tempo
  4.0
 • Schrijfstijl
  4.0
 • Plot
  5.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress