web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke – Kinderboekenrecensie 4**** sterren voor Winterhuis Hotel van Ben Guterson

Winterhuis Hotel
Author:
Genre:
Publisher:
Illustrator: Chloe Bristol

De Amerikaanse Ben Guterson was jarenlang docent op een middelbare school in New Mexico en Colorado, waarna hij een overstap maakte naar Microsoft als programmeur. Het verhaal voor Winterhuis zat al langer in zijn hoofd, maar pas nadat hij er met een van zijn dochters over sprak, besloot hij het hele boek te schrijven. De auteur houdt van taal in al zijn vormen en dat is te merken in dit bijzondere jeugdboek. Elk hoofdstuk heeft een titel waarbij één woord een woordladder vormt naar een ander woord dat betrekking heeft op de sfeer in de tekst. Daarnaast zit het boek ook nog vol met anagrammen, geheimschrift, onbreekbare codes en puzzelwedstrijden.

De elfjarige Elizabeth Somers vertrekt op een dag noodgedwongen naar het afgelegen Winterhuis hotel, nadat haar oom en tante zonder een woord zijn vertrokken op een mysterieuze vakantie. Elizabeth is wees, dol op boeken, nieuwsgierig van aard en een beetje een eenling. In het hotel ontmoet ze Norbridge Falls, de eigenaar van het Winterhuis hotel dat al generaties lang in de familie is. Elizabeth begrijpt niet waarom ze juist daar haar kerstvakantie moet doorbrengen en wie dat dan voor haar heeft betaald. Ze treurt er niet om, want samen met Freddy doet ze tal van leuke vakantiedingen. Deze zorgeloosheid verdwijnt wanneer Elizabeth in de enorme bibliotheek een vreemd boek vindt waarop letters verschijnen die alleen zij lijkt te kunnen zien. Samen met Freddy gaat ze op onderzoek uit, maar wanneer de zaken erg ingewikkeld en griezelig gaan worden dringt Freddy er bij haar op aan hun speurtocht te staken. Voor Elizabeth is het daar allang te laat voor, zij moet en zal weten welk geheim het sprookjesachtige hotel verbergt.

Winterhuis hotel is het eerste deel van een geplande trilogie. De auteur heeft het tweede deel, The Secrets of Winterhouse, al klaarliggen en deze zal begin volgend jaar verschijnen. Het verhaal draait om Elizabeth en wordt dan ook verteld vanuit haar perspectief. Ze is een eigenzinnig, slim en dapper meisje. Eenzaam is ze ook en ze is dolblij om een vriend te vinden in Freddy, maar het is niet gemakkelijk om een goede vriendin te zijn wanneer je daar niet veel ervaring mee hebt. Tussen alle spannende toestanden in het hotel door weet de auteur deze kwetsbaarheid van zijn hoofdpersoon mooi neer te zetten. Elizabeth vindt naast vriendschap ook veel antwoorden over haar eigen verleden, met elk nieuw brokje kennis loopt de spanning verder op. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9, maar dan niet voor de teerhartigen. De aanwezige spanning zit echt tegen het enge aan, van zwarte magie tot aan hele griezelige hotelgasten.

Winterhuis hotel is een geweldige start van een lekker spannende jeugdserie met herkenbare hoofdpersonen en veel puzzelplezier. Zowel de cover als de sfeer in het verhaal zelf zorgt voor een winters gevoel, waarmee het boek een prima cadeau voor onder de kerstboom zal zijn.

Boekgegevens :

ISBN 9789025876074
Uitgever Leopold
Verschenen 31-10-2018
Taal Nederlands
Bladzijden 328 pp.
Bindwijze Hardcover
Genre Fictie 10+
Illustraties Chloe Bristol

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over YA en jeugdboeken. Ook is ze te vinden op twitter en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress