web analytics
recensiegrid recensies algemeen

Anneke – Kinderboekenrecensie 4**** voor Apollo’s Ondergang van Rom Molemaker

Rom Molemaker heeft dertig jaar voor de klas gestaan en schreef toen al graag liedjes, gedichten en verhalen. Hij dacht nog niet aan boeken schrijven, dat kwam pas nadat hij stopte met lesgeven. Zijn hele oeuvre omvat tientallen boeken voor verschillende leeftijden, de laatste jaren richt hij zich vooral op het schrijven voor jongeren. Ondank zijn respectabele leeftijd levert deze auteur nog ieder jaar een boek af.

In Apollo’s ondergang is de hoofdrol weggelegd voor de vijftienjarige moeilijke puber Lester Stevens. Zijn vader is met de noorderzon vertrokken, waarna hij in het criminele circuit terecht is gekomen . Zijn moeder maakt zich grote zorgen en stuurt hem naar Dr. Predikman. Dit is een particulier instituut voor moeilijk opvoedbare jongeren. Lester krijgt daar een ouderejaars toegewezen, Apollo Vrieling, die hem moet helpen zijn draai te vinden. Lester heeft echter al snel door dat Apollo niet zo’n fijne jongen is en dat er dingen zijn gebeurd waar niemand over wil praten. Lester is niet zo iemand die zich daar gemakkelijk bij neerlegt, hij blijft vragen stellen en zijn neus overal insteken totdat zijn eigen leven gevaar lijkt te lopen.

Het boek begint met een spannende proloog die veel vragen oproept en nieuwsgierig maakt naar het verhaal. Geschreven vanuit het ik perspectief van Lester maakt dat het gemakkelijk is voor de lezer om zich in hem te verplaatsen. Lester is eigenlijk helemaal niet zo’n slechte jongen, zijn hart zit in ieder geval op de goede plaats. Gelukkig maar, want daardoor wordt het eenvoudig om je met hem te kunnen identificeren. Lester is grappig, ad rem, stoer en dapper maar niet roekeloos. In plaats van hem weer op het juiste spoor te zetten belandt hij in de instelling in een of ander complot. Het is voor hem niet duidelijk wie hij kan vertrouwen, toch zal hij hierin keuzes moeten maken aangezien hij de problemen op het Predikman niet in zijn eentje kan oplossen. Bovendien leert hij dat zijn thuissituatie misschien toch helemaal niet zo slecht is.

Apollo’s ondergang telt slechts 157 bladzijdes, maar is zo gevuld met actie dat het tempo enorm hoog ligt. Daarbij heeft de auteur een hele fijne schrijfstijl, gemakkelijke taal doorspekt met flink wat humor in de dialogen. Het is jammer dat de uiteindelijke plot niet dieper is uitgewerkt, dit voelt nu als een iets te gemakkelijke verklaring voor de gebeurtenissen. Dit neemt niet weg dat dit boek prima geschikt is voor die jongeren in de onderbouw die niet graag of gemakkelijk lezen. Apollo’s ondergang heeft met zijn omvang, een spannende plot, een stoere hoofdpersoon en zijn gemakkelijke leesbaarheid alles in zich om de doelgroep te kunnen bereiken.

Boekgegevens :

ISBN 9789025114497

Uitgever Uitgeverij Holland

Druk vanaf 1e

Verschenen 22-10-2019

Taal Nederlands

Bladzijden 160 pp.

Bindwijze Paperback

Genre Fictie

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over onder andere Young Adult en jeugdboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress