web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Anneke – kinderboekenrecensie 4**** voor Bethany en het beest van Jack Meggitt-Phillips

Bethany en het beest
Publisher:
Illustrator: Isabelle Follath
Published: oktober 2020
De 511-jarige Peregrinus Pincet heeft een verrukkelijk leven. Hij heeft geld als water, een prachtig huis vol mooie spullen en een drankje waardoor hij eeuwig jong en knap blijft. Het enige wat hij hiervoor zo nu en dan moet doen is het beest dat bij hem op zolder woont precies datgene te eten geven wat het wil. Maar wanneer het monster besluit dat het een kind wil eten, beseft Peregrinus dat alles gruwelijk uit de…
4.0Overall Score

Bethany en het beest

Bethany en het beest is het debuut van de Britse auteur Jack Meggitt-Phillips en is tevens het eerste deel in een trilogie. We maken kennis met Peregrinus Pincet, een jeugdig uitziende ...

 • Schrijfstijl
  5.0
 • Originaliteit
  4.0
 • Spanning
  4.0
 • Personages
  3.0

Bethany en het beest is het debuut van de Britse auteur Jack Meggitt-Phillips en is tevens het eerste deel in een trilogie. We maken kennis met Peregrinus Pincet, een jeugdig uitziende 511-jarige. Op de zolder van zijn vijftien verdieping tellende landhuis houdt hij een beest. Ze hebben een zonderlinge, maar simpele verstandhouding. Peregrinus voert het beest alles waar hij trek in heeft en in ruil daarvoor braakt het beest alles uit wat Peregrinus zich maar kan wensen. Waaronder elk jaar op zijn verjaardag een drankje dat ervoor zorgt dat hij voor eeuwig jong en fit blijft. Maar het beest wordt steeds veeleisender in zijn voedselkeuze en eist een kind. Wanneer Peregrinus dit weigert onthoudt het beest hem zijn drankje en dat terwijl zijn 512de verjaardag nadert. Na een paar valse starts belandt Peregrinus bij mevrouw Nachtkaars, directrice van Het instituut ter opvoeding van jongens tot heren en meisjes tot dames. En daar is waar Bethany zijn leven inwandelt.

De eerste zin van het boek luidt: ‘Peregrinus Pincet was een lelijk iemand met een mooi leven’. En dat klopt, hij is akelig beleefd, maar heeft geen geweten en snapt niks van de wereld om hem heen. Echter, een kind voeren aan het beest gaat zelfs hem te ver. Hij hoopt dat deze daad minder bezwaarlijk is wanneer het een naar kind betreft. Bethany is haar ouders verloren bij een brand en sindsdien schept ze er genoegen in om zich zo onaangepast en gemeen te gedragen als ze maar kan. De perfecte kandidaat dus om als voedsel te eindigen in de buik van het beest. Deze heeft echter geen trek in een chagrijnig, klein meisje zonder vlees op de botten. In de tijd die nodig in om haar vet te mesten ontdekken Peregrinus en Bethany dat ze elkaars gelijke hebben ontmoet en dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze ooit hadden kunnen denken.

De Engelse titel van dit boek is The Beast and The Bethany wat veel toepasselijker is voor dit verhaal. Decennialang heeft het beest Peregrinus in de tang, die een enorme angst heeft voor de dood. Hij dwingt hem de meest bizarre dingen te brengen om te eten, van zeldzame zingende papegaaien tot antieke ladekasten. Bethany is niet bang voor het beest, ze is slim en vastbesloten het een lesje te leren. Jack Meggitt-Philipps heeft een aantrekkelijke manier van schrijven, licht sarcastisch en met grappige vondsten. De tekst zelf is niet ingewikkeld, maar de soms wat gruwelijke scènes maakt het boek toch meer geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10. Het boek is mooi vormgegeven met een fijne bladspiegel waarin tekst wordt afgewisseld met grappige, aantrekkelijke illustraties. Het einde is natuurlijk niet een hele grote verrassing, maar de auteur maakt op het allerlaatst een mooi opstapje naar het vervolg.

Bethany en het beest is een origineel en grappig verteld verhaal dat bijzonder in de smaak zal vallen bij kinderen met een voorliefde voor fantasievolle verhalen vol humor en overgoten met een griezelig sausje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress