
May-Brit Mobach werkte als hoofdredacteur onder meer bij RTL Boulevard en het tijdschrift Marie Claire. Ook is ze oprichter en eindredacteur van het lifestyle platform Amayzine.com. In die functie heeft ze veel gereisd, gelogeerd in hotels over de hele wereld en heeft ze een inkijkje gehad in de fascinerende wereld van de glitter en glamour van de modebranche. In haar eerste kinderboek De krankzinnige kunstroof combineert ze deze ervaringen met haar wens om verhalen te vertellen. Met een knipoog, want het kan er raar aan toe gaan in de wereld van de mode.
Cleo (Cleopatra) en Bast zijn twee hotelkatten. Ze wonen in een eigen poezenappartementje in een 5-sterren hotel in Parijs. Eigenaresse van het hotel is Madame, die nadat haar man overleed enkele jaren geleden, tot een van de rijkste mensen op aarde behoort. Ondanks haar rijkdom staat Madame met beide benen stevig op de grond en is ze geen vrouw die zelf nooit iets heeft gepresteerd. Wanneer er een schilderij wordt gestolen uit het Louvre laat Madame het er dan ook niet bij zitten. Dat schilderij móet terug en Cleo en Bast voelen gewoon dat er een bijzondere rol voor hen is weggelegd in dit verhaal.
Bast is een raskat, met stamboom en al. Ze woont al jaren in het hotel waar ze een luxeleventje leidt. Cleo daarentegen komt van een boerderij, waar haar baasje kleding maakte voor de grootste modemerken van Parijs. Toen zij overleed werd Cleo naar het hotel gebracht. In tegenstelling tot Bast is Cleo een feestnummer en een allemansvriendin, waardoor ze nogal eens in de problemen verzeild raakt. Bast probeert Cleo dan ook zo veel mogelijk te ontlopen, maar wanneer ze ingezet worden bij een operatie om de dieven te vangen zijn ze opeens op elkaar aangewezen.
Het eerste boek van Cleo en Bast is een knotsgek avontuur met tal van maffe figuren en rare toestanden. Naast Madame speelt de staf van het hotel een belangrijke rol. Aan het begin van het boek staan deze hoofdrolspelers afgebeeld en beschreven, waardoor direct duidelijk wordt wie iedereen is. Het boek lijkt zelf ook op een glossy modemagazine, in een groot formaat met dikke bladzijden. Kleine, als ook paginagrote tekeningen van Sonia Menti sieren de pagina’s. De ogenschijnlijk nonchalante stijl herbergt ontzettend veel details en past echt perfect bij het verhaal. Het leuke aan dit boek is dat de gebeurtenissen worden beschreven door de ogen van Cleo en Bast. Katten hebben geen belangstelling voor rijkdom, macht of status. Door hun ogen lijken veel voorvallen maar wat raar en daardoor erg grappig.
May-Britt Mobach heeft met De krankzinnige kunstroof een heerlijk maf boek geschreven. Door het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van twee katten krijgt het boek een originele invalshoek. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10, maar het is ook het perfecte boek om samen met een wat jonger kind te lezen of voor te lezen. Laten we hopen dat we niet te lang hoeven te wachten op het tweede deel.
Cleo en Bast: de krankzinnige kunstroof
May-Brit Mobach werkte als hoofdredacteur onder meer bij RTL Boulevard en het tijdschrift Marie Claire. Ook is ze oprichter en eindredacteur van het lifestyle platform Amayzine.com. In die ...