web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke – KinderBoekenRecensie 4**** voor De vloek van de vliegende Olifantes van Kate DiCamillo

De vloek van de vliegende Olifantes is het zelfstandig te lezen vervolg op Neem mijn hand uit 2016. Kate DiCamillo is geen onbekende in schrijversland. Ze won in ons land in 2007 de Zilveren Griffel voor De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane, en echt bekend werd ze met het in 2008 verfilmde boek over het muisje Despereaux. In haar woonplaats Minneapolis schrijft ze trouw twee pagina’s per dag, vijf dagen per week.

“In sommige opzichten is dit een verhaal van narigheid en verwarring, maar het is ook een verhaal van vreugde en vriendelijkheid en gratis pinda’s”

De 12-jarige Louise Olifante wordt op een nacht door haar oma van haar bed gelicht en meegesleurd op een wilde roadtrip die eindigt in het stadje Richford. De poging van haar oma om weg te vluchten voor de vloek die op de familie rust strandt met enorme kiespijn. Oma bezoekt een tandarts en moet daarna dagenlang het bed houden in het plaatselijke motel. Zonder geld of een plan is Louise op zichzelf aan gewezen. Dan is oma opeens verdwenen en het enige dat achterblijft is een brief die ze heeft geschreven voor Louise. De inhoud van die brief haalt de grond onder Louises bestaan weg en laat haar alleen en ontredderd achter.

Wie bekend is met de boeken van Kate DiCamillo zal direct haar kenmerkende schrijfstijl herkennen. In Louises vertelstem zien we de humor en de enigszins sarcastische manier van vertellen terug die de auteur eigen is. Ook de absurditeit en het soms bizarre van de gebeurtenissen is herkenbaar. Louise staat er opeens alleen voor en ze is vastbesloten om de weg terug te vinden naar huis, naar haar vriendinnen Raymie en Billie, haar kat Archie en de hond Flappy. Louises toekomst ligt echter niet in het verleden. Oma schrijft in haar brief “uiteindelijk is het misschien wel belangrijker wie ons oppakt dan wie ons neerlegt” en ondanks dat het heel erg belangrijk is om te weten waar je vandaan komt, kan dit best waar zijn.

Kate DiCamillo bespreekt ernstige thema’s in dit boek, op een luchtige en gekke manier dan wel te verstaan. Onderwerpen als verlating, ontworteling, er jong alleen voor staan, maar ook vergeving, en liefde komen voorbij. Het leven is de zoektocht naar je plek in deze wereld en ook al lijkt het pad onduidelijk en ongewenst, alles kan best uiteindelijk op zijn pootjes terecht komen. En dat is gelukkig ook in Louises verhaal het geval. Weliswaar niet op de plek waar ze wilde zijn, maar toch eigenlijk ook niet slecht.

De vloek van de vliegende Olifantes is het verhaal van Louise Olifante en het tweede boek in een trilogie over vriendschap. Geschreven in de kenmerkende stijl van Kate DiCamillo is het een ontroerend, confronterend maar ook hartverwarmend verhaal.

 

 

Boekgegevens :

De vloek van de vliegende Olifantes

Kate DiCamillo

Vertaling Harry Pallemans

Uitgeverij Lannoo

ISBN 9789401454858

Leeftijd: 10-15 jaar

 

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over onder andere Young Adult en jeugdboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress