web analytics
Blog Wendy recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke – Kinderboekenrecensie 4**** voor Escape Game van Maren Stoffels

Escape Game
Genre:
Publisher:
Published: april 2021
Trigo kan niet wachten tot de nieuwe escape room in zijn stad opengaat. Daarom daagt hij zijn vrienden uit: inbreken in de escape room om deze alvast te testen. Eenmaal binnen gaat de deur dicht en niet meer open. Er is maar één manier om eruit te komen: alle puzzels oplossen en de uitgang vinden. Maar de escape room is nog helemaal niet af en daardoor levensgevaarlijk…

Maren Stoffels debuteerde in 2005 met Dreadlocks & Lippenstift waarmee ze direct tweevoudig winnaar werd van de Jonge Jury in 2007. Het werd de start voor veel verschillende boeken voor diverse doelgroepen. In 2017 besloot ze zich te wagen aan een oudere doelgroep en schreef met Escape Room haar eerste succesvolle Young Adult thriller. Haar voorliefde voor en fascinatie met escape rooms heeft haar ertoe aangezet om nogmaals een thriller te schrijven over het onderwerp, voor een iets jongere doelgroep dit keer.

Trigo en Brahim zijn beste vrienden die er niet voor terugdeinzen elkaar regelmatig flink uit te dagen. In hun woonplaats wordt een villa omgebouwd tot een escape room, maar het is nog niet geopend. Het terrein is afgesloten met een hek, maar dat weerhoudt de jongens er niet van een nieuwe uitdaging aan te gaan. Samen met Coco en Eva besluiten ze in te breken en de boel vast te verkennen. Eenmaal binnen valt de deur in het slot en zit er niets anders op dan de game uit te spelen.

Escape Game telt ‘slechts’ 110 bladzijden en gaat direct zonder al te veel inleiding van start. Het verhaal bestaat uit zeven delen die levels worden genoemd en relevante titels hebben als Ontsnappen, Samenwerken en Overleven. De escape room is nog niet af en daardoor levensgevaarlijk waardoor het spel uitspelen gelijkt komt te staan aan overleven. Daarnaast hebben de kinderen ook op persoonlijk vlak met van alles en nog wat te dealen waardoor al snel een explosieve situatie ontstaat. Zoals wel vaker het geval is in de boeken van Stoffels worden de personages wel toegerust met de nodige bagage, maar wordt dit verder niet al te diep uitgewerkt. Dit is ook in dit boek geen storende factor, doordat de actie en spanning het fundament is waar het verhaal op rust. En aan actie is dan ook geen gebrek, af en toe schurkt de spanning zelfs tegen de horror aan.

De lezer volgt de gebeurtenissen door de ogen van Trigo en Eva, welke door een verschillende paginakleur goed van elkaar te onderscheiden zijn. Ook de escape room zelf heeft een stem in de vorm van griezelige lettertypes. Alles aan het boek is gericht op de kinderen van nu, ook diegenen die niet zo dol zijn op lezen. Niet te dik, een tot de verbeelding sprekend onderwerp en een speelse vormgeving zal elk kind over de streep moeten kunnen trekken. De plot is niet heel ingewikkeld en om het kloppend te krijgen wordt er soms gebruik gemaakt van het toeval. Dit neemt echter niet weg dat Maren Stoffels ook met haar eerste jeugdthriller weer midden in de roos weet te schieten.

Escape Game is een niet al te dik boek voor alle kinderen tussen de 10 en 12 jaar die van een super spannend verhaal houden en dan speciaal voor die kinderen die eigenlijk liever een game spelen dan lezen.

4.2Overall Score

Escape Game

Maren Stoffels debuteerde in 2005 met Dreadlocks & Lippenstift waarmee ze direct tweevoudig winnaar werd van de Jonge Jury in 2007. Het werd de start voor veel verschillende boeken voor ...

 • Personages
  3.0
 • Schrijfstijl
  4.0
 • Originaliteit
  4.0
 • Vaart
  5.0
 • Spanning
  5.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress