web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Anneke – Kinderboekenrecensie 4**** voor Goeie Ouwe George van Meg Rosoff

“Het besluit van George om de Appeltjes te adopteren was niet het verstandigste besluit van zijn leven. Hij zag meteen dat ze niet het makkelijkste gezin waren, zo’n gezin dat moeiteloos in een hondenleven past”.

George is een asielhond en wordt geadopteerd door het gezin Appeltje. Hij heeft al meteen door dat er van alles mis is in het gezin. Ma Appeltje is ermee opgehouden, heeft de handdoek in de ring gegooid. Helemaal klaar is ze met koken, schoonmaken en de rommel opruimen achter de rest van het gezin. In eerste instantie zijn Ollie van 12, Aaf van 14 en ook pa Appeltje enorm blij met dit besluit. Geen gezeur of gezond eten meer. Alleen Bettie, de jongste telg vraagt zich af of dat wel mag, een moeder die ontslag neemt. Ma Appeltje neemt een time-out en stort zich volledig op haar yoga (en relaxte, knappe leraar). Al snel wordt het toch een stuk minder leuk in huis. De was stapelt zich op, er worden alleen nog maar kant-en klaar maaltijden gegeten en er ontstaat veel meer ruzie en troep. Wanneer Bettie haar zin doordrukt en er een hond wordt geadopteerd vormt dit het begin van de opvoeding van de Appeltjes.

Goeie ouwe George is de (beetje rare) titel van een hilarisch boek voor kinderen in de middenbouw van het basisonderwijs. Ondanks dat het boek met de vele illustraties en grote lettertype aandoet als een boek voor jonge kinderen, is dit vanwege de aanwezige thematiek niet het geval. De moeder van het gezin voelt zich niet gewaardeerd, doet al het werk zonder daar veel voor terug te krijgen. De rest van de gezinsleden vindt dit heel gewoon en zijn daarom hevig verontwaardigd wanneer moeder eens voor zichzelf kiest. Deze beslissing heeft direct een ontregelend effect, omdat niemand het gat vult dat zij achterlaat. Alleen Bettie is in staat te zien welke verbindende functie haar moeder vervult binnen het gezin. Met de hulp van George en zijn “mensentraining” lukt het haar om haar vader, broertje en zus dit ook in te laten zien en het huishouden weer op orde te krijgen.

Meg Rosoff is een in Londen wonende Amerikaanse auteur van voornamelijk Young Adult verhalen. Ze debuteerde in 2004 met Hoe ik nu leef waarmee ze direct in de prijzen viel. Rosoff schrijft met veel humor, waardoor er ondanks het onderwerp, veel te lachen valt. De vele kleine grappige tekeningen van illustratrice Georgien Overwater passen perfect bij het verhaal. Goeie ouwe George is een boek dat je in een paar uurtjes uit leest en dat wil je ook echt. Het verhaal laat ons zien dat mensen net zo goed als honden, soms best wat training nodig hebben om zich te kunnen gedragen.

Goeie ouwe George is een aantrekkelijk boek met veel humor en belangrijke thema’s voor kinderen vanaf een jaar of negen.

Boekgegevens :

ISBN 9789089673084

Uitgever Hoogland & Van Klaveren, Uitgeverij

Verschenen 07-11-2019

Taal Nederlands

Bladzijden 114 pp.

Bindwijze Hardcover

Genre Fictie 10+

Illustraties Georgien Overwater

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over onder andere Young Adult en jeugdboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress