web analytics
recensie YA recensiegrid

Anneke – Kinderboekenrecensie 4**** voor Gruwelijk Spel van Mirjam Hildebrand

Gruwelijk Spel
Categorieën: ,
Publisher:

Het is geen geheim dat wij bij Kinderboeken fan zijn van de Voorlopers serie en voortdurend reikhalzend uitkijken naar een nieuwe boek van Mirjam Hildebrand. Ze won de Jonge Jury Debuutprijs en eindigde als tweede bij de Hebban Young Adult Awards. Na De kracht van velen, het tweede Voorlopers deel, spraken we met haar in Amsterdam. Natuurlijk wilden we weten of het laatste boek in de trilogie al vorm kreeg en of ze misschien al ideeën had voor haar schrijversleven na de Voorlopers serie? Mirjam bleek echter een totaal andere verrassing in petto te hebben. Wat zij zelf toen al wist, maakte ze later wereldwijd bekend. Ze was zwanger en afgelopen jaar beviel ze van zoontje Moos. Velen van ons weten uit ervaring dat de tijd na de geboorte van een eerste kind druk en chaotisch is en vanzelfsprekend kwam er van schrijven niet veel terecht. Mirjam bezit echter een waar schrijvershart en inspiratie kun je niet de kop in blijven drukken. Geen volledig boek dit keer, maar een novelle. Gruwelijk spel is ook geen Fantasy verhaal, maar een echte jeugdthriller.

De 16-jarige Daantje wil graag meedoen aan een wedstrijd die georganiseerd wordt door het pretpark Joyride. Samen met haar BFF Noor, diens vriendje Aron en de leuke Stan schrijft ze zich in voor de challenge de Fear Fest 24 uur doodskist dare. Daantje moet 24 uur in een doodskist liggen, waar ze af en toe mag uit mag om met haar team griezelige opdrachten uit te voeren. Er gebeuren echter vreemde dingen en Daantje begint zich af te vragen of dit nog wel bij het spel hoort en of ze er niet beter gewoon mee moet stoppen. Dit is helaas helemaal niet zo gemakkelijk als het klinkt.

Gruwelijk spel is een verhaal van 90 pagina’s en wordt verteld vanuit het perspectief van hoofdpersoon Daantje. In zo’n korte tijd is het lastig om (hoofd)personages uit te diepen of een ontwikkeling door te laten maken. Daarnaast is het in dit geval ook van belang dat er tempo en actie in blijft om de spanning vast te kunnen houden. Mirjams schrijfstijl is direct, en gericht op de dialogen. Ze koppelt een bescheiden aantal thema’s aan de levens van haar hoofdpersonen waardoor toch de indruk ontstaat dat je als lezer meer inzicht krijgt in het karakter. Zo is Daantjes moeder heel ziek waarmee een zware wissel getrokken wordt op het gezin, wat invloed uitoefent op haar gedachten en gedrag. Korte hoofdstukken houden het tempo hoog en gecombineerd met de spannende gebeurtenissen blijft de aandacht van de lezer geboeid.

In afwachting van het sluitstuk van haar Voorlopers trilogie trakteert Mirjam Hildebrand haar fans op een spannende novelle. Het wordt nergens echt te eng of ingewikkeld, wat het verhaal ook geschikt maakt voor de jongere Young Adult. Gruwelijk spel combineert herkenbare thema’s voor jongeren met een spannend verhaal, dat door de moderne en ongedwongen schrijfstijl boeiend blijft tot en met de laatste pagina!

Boekgegevens :

ISBN 9789020654653
Uitgever Kluitman
Verschenen 09-07-2019
Bladzijden 90 pp.
Bindwijze Hardcover
Genre Fictie
Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over onder andere Young Adult en jeugdboeken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress