web analytics
recensiegrid recensies algemeen

Anneke KinderBoekenRecensie 4**** voor Héél veel knuffels haken van DenDennis

Achter de merknaam DenDennis gaat de van oorsprong grafisch ontwerper Dennis van de Brink schuil. In eerste instantie pakte hij de haaknaald op ter ontspanning, maar al snel begon hij zelf figuurtjes te verzinnen. Hij houdt van woordspelingen waardoor zijn creaties vaak namen hebben als Soepkip, Snotaap en Luiwammes. Ook heeft hij een versie van zichzelf ontworpen, een Amigurumi Dennis, welke in elk boek terugkeert. Naast haken laat hij op zijn website, Facebookpagina en Instagram ook zien dat hij zich bezighoudt met andere vormen van handwerken en ook met papercraft.

 

 

Haken is al een poosje weer helemaal in en wordt niet meer gezien als iets wat alleen oma’s doen, ook onder jongeren is het populair. En dan vooral het haken van amigurumi’s: de uit Japan afkomstige term voor het haken of breien van kleine poppetjes of diertjes. De markt wordt al jaren overspoeld met boekjes waarin voorbeelden staan van schattige poppetjes of diertjes, soms niet groter dan een wijsvinger. In Nederland zijn de boekjes van bijvoorbeeld Christel Krukkert of Tessa van Riet erg populair geworden. Wat Dennis van de Brink doet is laten zien dat haken niet alleen voor oma’s, maar zelfs niet alleen aan vrouwen is voorbehouden. Ook (stoere) mannen zijn tot het bedenken en maken van kunstwerkjes in staat.

Héél veel knuffels haken is een verzamelboek zonder speciaal thema, maar gewoon een hele hoop patronen. Wel is het boek onderverdeeld in verschillende categorieën waarin patroontjes staan van verschillende figuren die bij elkaar horen. De eerste pagina’s van het boek worden gebruikt om de (amigurumi) techniek uit te leggen, met duidelijke illustraties erbij. Bij elk patroon in het boek staat de moeilijkheidsgraad aangegeven en welke materialen je nodig hebt. Mijn eigen ervaring is dat vaak niet het haken zelf lastig is, maar wel het uiteindelijke in en aan elkaar naaien van alle priegelige onderdeeltjes. Ook dat wordt in het boek uitgelegd, vaak ook weer met grote illustraties erbij. Toch blijft het, ondanks alle uitleg, ook wel een kwestie van een bepaalde aanleg of handigheid om een mooi eindresultaat te krijgen. Het is helaas niet zo dat door het opvolgen van de instructies automatisch dezelfde kwaliteit wordt bereikt als de voorbeelden uit het boek.

Het is onmogelijk om dit boek te bekijken zonder de kriebel te voelen zelf de haaknaald (weer) eens op te pakken. In de tijd dan mijn jongste dochter nog naar de basisschool ging heb ik veel (amigurumi) knuffels voor haar gemaakt. Ik was benieuwd of ik het nog kon en heb een leuk figuurtje uit het boek gekozen en ben aan de slag gegaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit de categorie Too Hip To Be Square Animals heb ik het varkentje gemaakt en die was niet erg moeilijk om te doen. Daarna haakte ik ook nog de eenhoorn (zonder hoorn, té friemelig) uit de Tiny Best Friends. Voor de liefhebber is Héél veel knuffels haken een geweldig boek. Het staat vol met grappige en vooral aparte kleine en grotere knuffels om zelf te maken. Een mooi naslagwerk om in de kast te hebben staan en daarnaast zullen de gehaakte fuguurtjes gretig aftrek vinden bij jong en oud. Heb je geen kleine kinderen meer, dan nog blijven ze leuk om te maken en in je eigen vensterbank neer te zetten.

DenDennis alias Dennis van de Brink is een waar creatief talent. Voor de fans is het te hopen dat hij nog veel grappige poppetjes en diertjes blijft verzinnen, zodat hij heel Nederland (man en vrouw) aan de haaknaald krijgt en houdt.

 

 

Gegevens boek:

DenDennisHéél veel knuffels haken

Uitgeverij : Luitingh-Sijthoff

ISBN: 9789024582488

Jaar van uitgave: 2018

Leeftijd : in principe van 0 tot 100

Genre : non-fictie, handwerken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress