web analytics
recensiegrid recensies algemeen recensies jeugdboek

Anneke – KinderboekenRecensie 4**** voor Het geheim van Michelangelo van Carlo A. Martigli

Het geheim van Michelangelo
Genre:
Publisher:
Published: 01-06-2021

 

 

Jacob van Pistoia wil niet in de voetsporen treden van zijn vader. Na de zoveelste ruzie besluit hij zijn hart te volgen en verlaat het Toscaanse dorp waar hij is opgegroeid. Hij zet koers naar Rome om kunstschilder te worden. Daar komt hij terecht in de Sixtijnse kapel die op dat moment wordt gerestaureerd door de beroemde meesterschilder Michelangelo Buonarroti. Jacob kan zijn geluk niet op wanneer deze hem aanneemt als zijn leerling. Maar in plaats van in de weer te zijn met verf en kwasten wordt Jacob vooral ingezet als boodschapper. En dit blijkt veel avontuurlijker te zijn dan Jacob ooit had kunnen vermoeden.

Het geheim van Michelangelo is het nieuwste project van vertalers Dorette Zwaans en Rianne Aarts. Zorgvuldig kiezen zij titels uit van Italiaanse jeugdboeken die ze vervolgens vertalen en zelf uitbrengen bij hun uitgeverij La Zeta. Aangezien ze alleen vertalen en uitgeven wat ze zelf de moeite van het lezen waard vinden is hun aanbod vooralsnog bescheiden. In 2019 verscheen de vertaling van het avontuurlijke Een brief met vlechtjes van Christian Antonini. Ook met Het geheim van Michelangelo hebben ze gekozen voor historische fictie, want behalve een spannend verhaal wordt de lezer ook getrakteerd op vele historische wetenswaardigheden.

‘Toen Jacob pas in Rome was, leek alles een droom. Dat hij de leerling van een belangrijke schilder kon worden, was als een droom. Maar de droom was veranderd in een nachtmerrie, waarin Goed en Kwaad een spelletje met elkaar speelden, en met hem’.

Arme Jacob raakt verstrikt in zijn verlangen om gezien te worden door zijn voorbeeld Michelangelo en zijn eigen nieuwsgierige aard. Door het vervoeren van vreemde boodschappen raakt hij betrokken in gevaarlijke politieke spelletjes waarbij de kerk en zelfs de Paus betrokken lijken te zijn. Wanneer deze laatste onder verdachte omstandigheden komt te overlijden weet Jacob niet meer wie hij kan vertrouwen en wordt zijn loyaliteit stevig op de proef gesteld.

Het boek geeft een goed beeld van hoe de maatschappij eruitzag in het Rome van de 16e eeuw. Grote tegenstellingen tussen arm en rijk, beroerde levensomstandigheden en een allesbepalende rol van de kerk. Het is niet moeilijk om het smerige straatbeeld voor je te zien of mee te leven met Jacob die vermalen dreigt te worden tussen de kaken van corrupte hooggeplaatste kerkelijke figuren. Het verhaal leest heel gemakkelijk dankzij de vlotte vertaling en is boeiend tot en met de laatste bladzijde.

Het geheim van Michelangelo is tegelijkertijd een interessant en spannend historisch jeugdboek voor alle 10+ kinderen die graag een avontuurlijk verhaal willen lezen dat zich afspeelt in een andere tijd.

 

Boekgegevens:

Titel: Het geheim van Michelangelo

Auteur: Carlo A. Martigli

Uitgeverij: La Zeta

ISBN: 9789492197047

Recensent: Anneke van Ieperen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress