web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke – Kinderboekenrecensie 4**** voor Het Pungelhuis van Annet Huizing

Het Pungelhuis
Genre:
Published: juli 2020
“Bleek ik toch al die jaren een opa te hebben. Eentje. Maar daar kwam ik pas achter op de dag dat hij doodging.” Waarom heeft niemand Ole ooit verteld dat hij nog een opa had? En waarom krijgt hij nu alleen maar te horen dat het een vreselijke man was? Voor Ole komt het verleden tot leven als hij met zijn vader terugkeert naar opa’s huis in de bossen van Brabant, vlak bij de grens…

Prepuber Ole ontdekt dat hij een opa heeft op het moment dat zijn vader een telefoontje krijgt dat deze is overleden. Terwijl moeder op zoek gaat naar zichzelf in Tibet verhuizen Ole en zijn vader naar diens ouderlijk huis in Brabant. Het huis blijkt in een vervallen staat te verkeren zonder de gemakken van elektriciteit, douche of toilet. Ole probeert er maar het beste van te maken, terwijl hij ondertussen zo veel mogelijk probeert te ontdekken over zijn opa. Hij is het zat dat niemand hem de antwoorden wil geven op zijn vragen. Samen met zijn nieuwe schoolvriendinnetje Anastazja ontrafelt hij een grimmige familiegeschiedenis waarin het smokkelen van boter een grote rol speelde.

Annet Huizing is bij het grote publiek vooral bekend van haar boeken Hoe ik per ongeluk een boek schreef en De zweetvoetenman, waarmee ze in 2015 en 2018 de Zilveren Griffel won. Het Pungelhuis is een mix van waargebeurde feiten en fictie. Ole komt er al snel achter dat zijn zonderlinge opa niet erg werd gewaardeerd in het dorp, maar iedereen houdt zijn mond dicht. Dit tekent ook de sfeer in het boek. Geheimzinnigheid, veelbetekenende blikken, roddel en stiltes verhogen de onderhuidse spanning. Er wordt zoveel niet uitgesproken of zelfs ontkend dat het ook voor Ole steeds duidelijker wordt dat er ergens in het verleden van zijn vader en opa geheimen zitten. De schrijfstijl van Annet Huizing is soepel en ze weet zonder ook al te veel woorden nare gebeurtenissen te vertellen. Daarnaast is het ook beeldend en, soms onbedoeld, erg grappig.

Mijn vader kan fietsen met één been. Hij heeft ook maar één been. Anderhalf, om precies te zijn.”

Naast de innemende Ole komen en verschillende kleurrijke figuren langs die hem vergezellen op zijn speurtocht. De Poolse Anastazja die in een kamp woont, Pola de energieke pottenbakster uit België en de Ierse klusjesman Gary. Stuk voor stuk dragen ze bij aan het leesplezier.

Hoewel de botersmokkel en de gevaren daarvan het onderwerp zijn in het boek ligt de nadruk op de gevolgen hiervan voor met name Ole’s vader en diens broer Arie. Aan het einde van het verhaal is het dan ook vader die eindelijk verlossing vindt, welke uitwerking dit heeft op Ole’s ontwikkeling wordt niet verder uitgewerkt. Deze keuze heeft ook invloed op de mate van actie en spanning, die niet heel hoog zijn. Desondanks is Het Pungelhuis een heerlijk boek om te lezen, waarbij de geschiedenis perfect zit ingepast binnen een goed verteld verhaal.

4.0Overall Score

Het Pungelhuis

Prepuber Ole ontdekt dat hij een opa heeft op het moment dat zijn vader een telefoontje krijgt dat deze is overleden. Terwijl moeder op zoek gaat naar zichzelf in Tibet verhuizen Ole en zijn ...

 • Originaliteit
  4.5
 • Personages
  4.5
 • Vaart
  3.5
 • Actie
  3.5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress