
Het raadsel rond het Rode Huis
Bianca Nederlof heeft al vele korte verhalen, kinderboeken en een paar thrillers op haar naam staan sinds ze in 2010 besloot het schrijven serieus aan te gaan pakken. Het raadsel rond het Rode ...
Bianca Nederlof heeft al vele korte verhalen, kinderboeken en een paar thrillers op haar naam staan sinds ze in 2010 besloot het schrijven serieus aan te gaan pakken. Het raadsel rond het Rode Huis is haar veertiende jeugdboek, naast het schrijven werkt ze als zelfstandig redacteur en corrector voor uitgeverijen en particulieren.
Bren Bilder is elf jaar en kan bogen op een goed ontwikkelde talenknobbel. Dankzij zijn Duitse vader en Franstalige moeder is zijn gevoel voor taal hem met de paplepel ingegoten. Dat is helaas ook meteen het enige dat hij heeft meegekregen. Bren hunkert naar een snippertje avontuur in zijn verder best alledaagse leven met zijn saaie ouders. Totdat zijn wilde oom Waldo opeens opduikt. Hij heeft op zijn reizen de hand weten te leggen op een document met vreemde symbolen. Hij hoopt dat zijn vriend professor Lingu het kan vertalen. De code om de symbolen te kunnen kraken zit echter verstopt in een boek dat Waldo voor het laatst heeft gezien in een hotel in het Zwarte Woud. Samen vertrekken ze in de oude camper De Witte Graaf voor een weekendje naar het Rode Huis, wat de start vormt van een onvervalst avontuur.
Het verhaal rond het Rode Huis is een vlot en spannend avontuur vol mysterieuze figuren en moeilijke raadsels. De schrijfstijl van Bianca Nederlof past bij de doelgroep, geen ingewikkeld woordgebruik in lange zinnen en dito hoofdstukken. Het verhaal gaat meteen van start zonder een te lange inleiding en de meeste hoofdstukken zijn gemiddeld een pagina of vijf lang. Originele titels als ‘Het dertiende hoofdstuk, waarin Bren heldhaftig ingrijpt’ geeft direct aan wat de lezer zoal kan verwachten. Af en toe wordt het verhaal opgesierd met een paginagrote stripachtige illustratie van Conz. Ook de humor in de dialogen ontbreekt niet:
‘Is dit het hotel?
Jazeker. Dit is het Rode Huis.
Maar het is helemaal wit!’
Bianca Nederlof voert meerdere aparte en interessante personen op zoals de chaotische oom Waldo, de eigenaardige hoteleigenaresse Grazia, haar bleke zoontje Gregor en zijn bloeddorstige vader. Er worden veel vragen opgeworpen gedurende het verhaal waardoor het moeilijk is om het boek weg te leggen. Vreemde gebeurtenissen in het hotel leiden onze hoofdpersonen uiteindelijk naar een heel eng kasteel in Roemenië. Wanneer Bren eindelijk de held kan zijn lijkt hij toch meer avontuur te krijgen dan waar hij op had gerekend. Er staat echter veel op het spel en Bren wil beslist niemand teleurstellen. Zijn familie en zijn vrienden rekenen immers op hem, waarmee ook realistische thema’s als vriendschap en de liefde voor familie een plek krijgen.
Het verhaal rond het Rode Huis is mysterie, spanning, griezelen met veel actie en avontuur. De combinatie Bren en Gregor smaakt naar meer en gelukkig heeft de auteur in het laatste hoofdstuk de deur naar een vervolg wijd open gezet.