web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke – Kinderboekenrecensie 4**** voor Het Schedelrijk van Tjerk Noordraven

Het Schedelrijk
Genre:
Publisher:
Illustrator: Esther Malaparte

Zombies, weerwolven, monsters en honderden bloeddorstige vampiers… Ze komen allemaal voorbij in De engste serie ooit, een spannende serie voor jonge lezers vanaf 9 jaar. Tjerk Noordraven schreef het eerste deel, Het nieuwe spookhuis in 2017. Het jaar daarop volgden De Transsylvanië express en De horrorhoeve. Ook in Het schedelrijk, de laatste uitbreiding in deze serie, volgen we hoofdpersonen Nera, Toet, Eus, Dragos en Hond. De boeken zijn apart van elkaar te lezen, maar volgen een progressieve verhaallijn en lopen naadloos in elkaar over. Het is daardoor wel zo leuk om in het eerste deel te beginnen met lezen, niet in de laatste plaats om zo goed op de hoogte te zijn van ieders verhaal.

De onwaarschijnlijke vrienden zijn ternauwernood ontsnapt aan graaf Dracula en al zijn vampieronderdanen. Hoewel onze vrienden het de graaf flink lastig hebben gemaakt, is het ze niet gelukt hem ook echt te verslaan. Dracula is op de vlucht geslagen en heeft een andere griezelige plek gevonden om zijn nieuwe leger op te bouwen, namelijk in de riolen onder Parijs. Dragos wil het natuurlijk niet zover laten komen. Zonder een vastomlijnd plan begeeft het groepje zich naar het pikdonkere gangenstelsel op zoek naar de Oppervampier en zijn gevaarlijke soldaten. Maar kunnen een sterfelijk meisje, een faun, een mummie, één vampier en een Hellehond het wel opnemen tegen de oudste en machtigste vampier ooit?

Het schedelrijk is weer een heerlijk spannend verhaal vol met enge scènes afgewisseld met een hoge dosis humor. De schrijfstijl van de auteur is opnieuw heerlijk, zijn beschrijvingen zijn raak en zijn dialogen spits en grappig. De personages worden met ieder nieuw deel weer wat verder doorontwikkeld en krijgen meer en meer een geheel eigen persoonlijkheid. De stoere Nera, de wijze Toet, de gevoelige Eus en de onzekere Dragos; ieder van hen vervult een eigen rol in de gebeurtenissen en is daardoor onmisbaar. Het boek zelf is net als de andere delen weer een plaatje om te zien met mooi opgemaakt binnenwerk en duistere illustraties.

Jammer genoeg zijn de boeken veel te snel uit, maar voor wie na de hele serie er nog geen genoeg van heeft is er een aanvullend boek verschenen. In het eerste deel krijgt Nera van haar oma een dik, middeleeuws boek, waaruit ze allerlei dingen leert over vampiers, faunen, zombies en andere wezens. Dit is Het boek van wonderlijke wezens die werkelijk bestaan, een encyclopedie met veel informatie en tekeningen over allerlei verschillende monsters.

Het is te hopen dat Tjerk Noordraven nog lang doorgaat met het schrijven van dit soort spannende, horrorachtige verhalen voor kinderen in de basisschoolleeftijd, het kan veel kinderen die niet zo graag een boek oppakken zomaar over de streep trekken.

Boekgegevens :

ISBN 9789048845941

Uitgever Moon

Verschenen 04-03-2020

Taal Nederlands

Bladzijden 192 pp.

Bindwijze Hardcover

Genre Fictie 10+

Illustraties Esther Malaparte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress