web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke – Kinderboekenrecensie 4**** voor Ik moet dit doen van Maren Stoffels

Ik moet dit doen
Genre:
Publisher:
Published: juni 2020
Simon heeft een dwangstoornis. Hij moet altijd alles controleren en ontwijkt bepaalde getallen. Tijdens een dwang-kamp leert hij Jasmin kennen, een meisje met extreme smetvreet. Als Jasmin wegloopt, is Simon de enige die haar kan vinden. Alleen moet hij daarvoor wel eerst zijn eigen dwang opzijzetten…
4.2Overall Score

Ik moet dit doen

Maren Stoffels schrijft al vijftien jaar verhalen voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en sinds 2017 ook spannende jeugd/Young Adult thrillers. Ik moet dit doen is een boek ...

 • Originaliteit
  5.0
 • Schrijfstijl
  4.5
 • Personages
  4.0
 • Vaart
  4.0
 • Actie
  3.5

Maren Stoffels schrijft al vijftien jaar verhalen voor kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en sinds 2017 ook spannende jeugd/Young Adult thrillers. Ik moet dit doen is een boek passend bij groep 7 en 8 en vertelt over kinderen met uiteenlopende vormen van dwanggedrag. In haar nawoord schrijft ze dat bijna iedereen wel eens dwanggedachten heeft. Zeker wanneer zaken echt belangrijk voor ons zijn hebben we vaak de neiging bepaalde handelingen te controleren. Iedereen doet dit wel eens, maar voor een klein percentage mensen is het gedrag zo heftig dat het een belemmering vormt in het dagelijks leven.

Simon en Jasmin hebben beiden een dwangstoornis. Terwijl Yasmin zich best realiseert dat haar angst voor viezigheid niet normaal meer is, ontkent Simon de zijne. Hij is ervan overtuigd dat zijn dwanggedachten hem juist helpen om overeind te blijven. Hun ouders weten zich geen raad met het gedrag van hun kinderen en sturen hen op een kamp waar ze door middel van exposure therapie gaan leren hun angsten te overwinnen.

Maak het goed. Hoor je me? En snel een beetje.

Ik grijp de rits van mijn rugzak beet.

Open, dicht, open, dicht…

Je hebt niet geteld!

Open, dicht, open, dicht.”.

Tijdens de kampdagen ontmoeten Simon en Jasmin andere kinderen met allemaal een andere vorm van de stoornis. En zo blijkt het niet vanzelfsprekend te zijn dat wanneer je zelf een stoornis hebt je die van de ander automatisch kunt begrijpen. Dwanggedrag is heel specifiek belangrijk voor iemand met een duidelijke functie, vaak ligt een trauma ten grondslag aan het neurotische gedrag. Door de gebeurtenissen op het kamp te laten zien door de ogen van afwisselend Simon en Jasmin komt de boodschap rechtsreeks aan bij de lezer. Leven met dwang is geen leven, het isoleert en maakt het eigen leven en dat van de omgeving tot een hel. Doordat je als lezer direct in de hoofden kunt kijken van de hoofdrolspelers is het niet nodig om veel uit te leggen over alle soorten van dwang en dat leest wel zo prettig. Het einde van het boek is wellicht een beetje wishful thinking, maar laat wel zien dat herstel echt mogelijk is. Het is niet gemakkelijk en het kost een hoop doorzettingsvermogen, maar een eerste stap wordt gezet.

Maren Stoffels heeft met Ik moet dit doen een heel toegankelijk boek geschreven over een moeilijk onderwerp; op een zorgvuldige en onopgesmukte manier weet ze de lezer te raken en maakt ze een veelal onbegrepen probleem bespreekbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress