web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Anneke – Kinderboekenrecensie 4**** voor Marie Boe: het spook van Villa Donkerhout van Michael Reefs

Marie Boe: Het spook van Villa Donkerhout
Series:
Publisher:
Illustrator: Aleksander Zolotie
Published: juli 2021
Marie Boe woont op Zilvermaaneiland, een sprookjesachtige plek waar de tijd lijkt stil te staan. Op een middag spoelt de geheimzinnige koffer van haar pas overleden oma aan op het strand. Marie en haar beste vriend Jasper proberen het mysterie te ontrafelen, waarbij blijkt dat ze op het punt staan om het échte geheim van Zilvermaaneiland te ontdekken. Wie is de mysterieuze Geestenkoning en wat zit er toch in haar oma’s koffer?

Het spook van Villa Donkerhout is het eerste boek in een nieuwe serie afkomstig uit de pen van Michael Reefs. En hoewel er geen enkele concessie is gedaan wat betreft het avontuurlijke concept, is de serie deze keer bestemd voor een wat jongere doelgroep. Nu kunnen ook kinderen in de leeftijd van 7 tot 9 jaar genieten van de schrijfkunsten van een van de meest enthousiaste auteurs van Nederland.

Marie Boe woont op het wat mysterieuze Zilvermaaneiland. De huizen worden van stroom voorzien dankzij de magische zilverklei en het is nog nooit iemand gelukt van het eiland te vertrekken. Marie droomt daar wel van, zeker nu haar oma pasgeleden is gestorven. Vaak is ze te vinden in haar favoriete boom op het strand, zich afvragend wat er buiten het eiland allemaal is. Dan spoelt er een bootje aan, met een koffer erin die van oma Boe was. Er zit nu een briefje op met de vraag of Marie er goed op wil passen. Marie is verbaasd, verontrust, maar bovenal is ze stiknieuwsgierig naar de inhoud van de koffer. Samen met haar beste vriendje Jasper zet ze alles op alles om de koffer te openen, waarmee ze onbedoeld op een oud en groot geheim stuiten.

Het is bijna een handelsmerk van de auteur, maar ook Het spook van Villa Donkerhout is weer een lust voor het oog. Van de kleurrijke cover tot aan de grappige spokenjagersquiz, aan elk detail is aandacht besteed. Er zijn ook nog meerdere QR-codes te vinden waarmee extra content bekeken kan worden. Het verhaal zelf is geschreven in de derde persoon, vanuit het gezichtspunt van Marie. Zij is een lekkere pittige tante, ongeduldig en eigenwijs, maar ook nieuwsgierig en dapper. Reefs heeft een gemakkelijke, vlotte en toegankelijke manier van schrijven. Hij maakt gebruik van korte zinnen die goed zelf gelezen kunnen worden door de beoogde doelgroep, maar de hoofdstukken zijn niet kort. Daar wordt elke keer de tijd genomen om steeds een stukje van het mysterie te ontrafelen. Er is sprake van een mooie spanningsopbouw en een constant tempo waardoor de aandacht gevangen blijft. Er wordt volop ruimte gelaten aan een tweede deel, maar dit eerste boek is wel netjes afgerond.

Het spook van Villa Donkerhout is het eerste boek in de serie rond hoofdpersoon Marie Boe op het geheimzinnige Zilvermaaneiland; een verhaal dat enorm tot de verbeelding spreekt, spannend en boeiend is tot aan de laatste bladzijde.

4.0Overall Score

Marie Boe: Het spook van Villa Donkerhout

Het spook van Villa Donkerhout is het eerste boek in een nieuwe serie afkomstig uit de pen van Michael Reefs. En hoewel er geen enkele concessie is gedaan wat betreft het avontuurlijke concept, ...

 • Plot
  4.0
 • Vaart
  4.0
 • Schrijfstijl
  4.0
 • Spanning
  5.0
 • Personages
  3.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress