web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke-Kinderboekenrecensie 4**** voor Serafina en het Versplinterde Hart van Robert Beatty

Serafina en het Versplinterde Hart
Genre:
Series:
Publisher:
Published: Juni 2018

Serafina en de zwarte mantel van Robert Beatty verscheen in de Verenigde Staten in 2015 en was een instant succes. De opvolger, Serafina en de kronkelstaf, belandde na publicatie direct op nummer één van de New York Times bestsellerlijst. Serafina en het versplinterde hart is het derde en laatste deel in deze serie rond het kat meisje Serafina. De boeken spelen zich af in de 19e eeuw en zijn geïnspireerd op het werkelijk bestaande Biltmore Estate, het grootste woonhuis in het zuiden van de Verenigde Staten.

Serafina woont samen met haar vader de klusjesman in het souterrain van Biltmore Estate, een enorm landgoed beheerd door de Vanderbilts en hun neefje Braeden. Serafina is een bijzonder meisje, met haar goudkleurige ogen, acht tenen en griezelig goede reflexen. Overdag slaapt ze en de nachten gebruikt ze om de bewoners van het huis te beschermen tegen allerlei onheil. In het eerste deel ontdekt ze het kwaad gehuld in een zwarte mantel dat het heeft voorzien op de zielen van de kinderen van de gasten. Samen met Braeden lukt het haar de mantel te vernietigen, maar helaas blijkt al snel dat het gevaar nog niet is geweken. In het tweede boek dient dit zich aan als een tovenaar die van gedaante kan verwisselen en met een magische staf alle dieren in het omliggende bos zijn wil kan opleggen. Ook dit kwaad weten Serafina en Braeden in eerste instantie het hoofd te bieden, maar schijn bedriegt. In het afsluitende boek lezen we hoe erg de kwaadaardige tovenaar hen te pakken heeft gekregen. Een allesverwoestende storm laat alle beken in het bos overstromen en vormt al snel een groot gevaar voor alle bewoners van het hele landgoed. Serafina lijkt op een zijspoor te zijn gezet en Braeden op zijn beurt lijkt niet in staat te zijn in zijn eentje het gevaar te trotseren.

Duizendpoot Robert Beatty heeft zijn succesvolle carrière in cloud computing inmiddels ingeruild voor het fulltime schrijverschap. De Serafina serie is wereldwijd immens populair en Beatty heeft in Amerika het eerste deel van zijn volgende serie al gepubliceerd. De boeken vormen wat betreft uiterlijk en inhoud een samenhangend en mooi bij elkaar passend geheel. Serafina is uiteraard de ster en los van alle spannende en mysterieuze gebeurtenissen draaien alle boeken ook echt om haar. Over het algemeen is er in de boeken niet heel veel dialoog te vinden, de auteur besteedt veel aandacht aan beschrijvingen van de Blue Ridge Mountains en het gevoelsleven van zijn hoofdpersoon. In Serafina en de zwarte mantel leerde Serafina over haar bijzondere afkomst. Dit bood haar een verklaring voor haar anders-zijn, maar het gaf geen oplossing voor waar ze nu eigenlijk thuis hoorde. Ze ontdekte in Serafina en de kronkelstaf dat dit een beslissing is die niemand voor haar kan nemen, maar dat ze zelf haar toekomst kan en mag bepalen. Hoe mooi is het om in Serafina en het versplinterde hart te kunnen lezen dat Serafina niet alleen kan accepteren wat en wie ze is, maar dat ze dit ook nog durft te omarmen!

Wat moet je doen als je beseft dat je zelf het monster in je eigen verhaal bent?

Dan herschrijf je het verhaal”.

De schrijfstijl van Robert Beatty is wat eigenaardig. De sfeer en omgeving worden geschetst met prachtige zinnen, terwijl tegelijkertijd de dialogen kort en eenvoudig blijven. Soms zit er weinig variatie in de zinsopbouw en de lange, vaak diepzinnige bespiegelingen van Serafina zijn wellicht niet altijd even gemakkelijk voor de beoogde doelgroep. De boeken zijn echt heel erg spannend, heel erg magisch en erg dik. Serafina en Braeden zijn fantastische boekpersonages; niet vanwege bijzondere vaardigheden, dapperheid of plichtsbesef, maar uit liefde.

Boekgegevens :

Titel : Serafina en het Versplinterde Hart

Auteur : Robert Beatty

Uitgeverij : Lannoo

ISBN13 : 9789401442558

Publicatiedatum : Juni 2018

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over YA en jeugdboeken. Ook is ze te vinden op twitter en Instagram.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress