web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke – KinderBoekenRecensie 4**** voor Robotjacht van Damien Love

 

Damien Love werd geboren in Schotland en woont in Glasgow. Als journalist schrijft hij vooral over films, muziek en televisieprogramma’s. Robotjacht is zijn debuut en is in Nederland op de markt gebracht door uitgeverij Condor. Deze uitgeverij is in 2018 opgericht als imprint van WPG Kindermedia, met als doel stoere, grappige en eigentijdse boeken te publiceren voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar.

 

De twaalfjarige Alex is een wat eenzame jongen met een passie voor robots, een hobby die hij deelt met zijn opa. Wanneer zijn opa op reis is stuurt hij Alex een ouderwetse en zichtbaar oude tinnen robot. Met een briefje erbij waarop staat dat dit exemplaar speciaal is. Al snel gebeuren er onverklaarbare dingen. Wanneer er dan ook nog mysterieuze mensen opduiken die hem achtervolgen weet Alex zeker dat dit iets met de robot te maken heeft. Zijn opa arriveert net op tijd en neemt hem mee op wat een gevaarlijke reis blijkt te worden dwars door een winters Europa om het geheim van de robot te ontraadselen.

Robotjacht valt direct op door de uitnodigende cover, mooie letters op een mysterieuze afbeelding. Het is best een dikke pil, dus met name geschikt voor echte lezers. Het onderwerp – robots – lijkt vooral toegespitst op jongens, maar het verhaal heeft zoveel meer te bieden dan dat. Dus niet alleen voor jongens, ook voor meisjes en vooral ook voor elke leeftijd. Damien Love neemt duidelijk de tijd om zijn verhaal te vertellen en dat zorgt soms voor vertraging in het verhaal, maar tegelijkertijd is er ook af en toe wat rust nodig om uitleg te geven. Vanaf het moment dat Alex en zijn opa vertrekken zijn ze continue onderweg waarbij er van alles gebeurt. Er is zoveel actie dat de lezer zijn of haar hoofd er wel bij moet houden om de verbanden te kunnen blijven zien.

Behalve een spannend en origineel verhaal met veel sfeer dat leest als een film, zit de kracht van dit boek in de personages. Alex was als klein kind vaak ziek en voelt zich sinds de dood van zijn vader verantwoordelijk voor zijn moeder en probeert haar zo min mogelijk te belasten. Tijdens de vlucht krijgt hij te maken met roekeloze achtervolgingen, gevaarlijke en niet helemaal menselijke tegenstanders en een opa die geheimen voor hem heeft. Het eenzelvige jongetje groeit langzaam uit tot een dappere jongen die steeds meer vertrouwen krijgt in zichzelf. Naast Alex schittert opa in een heldenrol, maar dan wel een held met slechte eigenschappen en foute pedagogische kwaliteiten. Er is iets raars met hem, waar hij niet over wil praten. De auteur werpt vele suggesties op, maar geeft (nog) weinig antwoorden. Er blijven vragen liggen aan het – superspannende – einde waardoor het boek ondanks alles een beetje onafgerond voelt. Het maakt wel dat wanneer dit boek in de smaak is gevallen, je dolgraag verder wilt lezen over de avonturen en geheimen van Alex en zijn opa.

 

Robotjacht is het eerste deel van een superspannende serie voor stoere jongens en meiden die wel houden van een duister verhaal vol robots als tegenstanders en grappige helden.

 

Boekgegevens

Titel: Robotjacht (Monstrous Devices #1)

Auteur: Damien Love

Vertaling: Maria Postema

Uitgeverij: Condor

Blz: 326

Leeftijd: 10+

ISBN: 9789492899699

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress