web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Anneke – Kinderboekenrecensie 4,5**** voor De Sterrensteen: het feest van de Wolfmaan van Kelly van Kempen

De Sterrensteen: het feest van de wolfmaan
Publisher:
Illustrator: Flavia Sorrentino
Published: maart 2021
In dit tweede, superspannende deel van De Sterrensteen vindt een bijzondere maansverduistering plaats. Petronella laat deze kans niet voorbijgaan om een feest te geven. Volgens haar is deze volle maan namelijk de perfecte gelegenheid om edelstenen op te laden. Elfie zit helemaal niet te wachten op al die vreemde mensen bij haar thuis. En al helemaal niet als haar klasgenootjes ervan horen. De grootste pestkop wil erbij zijn om de gekke, zweverige Petronella en haar…

Alle hemels en sterren, bestaan er echt dingen die je niet kunt verklaren?

Zo’n maansverduistering waarbij de maan rood kleurt noemen we een bloedmaan, en die vindt plaats tijdens de eerste volle maan van dit kalenderjaar, de Wolfmaan. Het is eigenlijk een Supermaan, een Bloedmaan en een Wolfmaan in één. Oftewel: een Superbloedwolfmaan’.

Kelly van Kempen studeerde culturele antropologie, geeft workshops toekomst voorspellen aan kinderen van 7 tot 12 jaar en is in te huren als freelancer voor diverse schrijfklussen. Vorig jaar debuteerde ze als kinderboekenauteur met Het boek der veranderingen. Dit was het eerste deel in De Sterrensteen serie en is inmiddels genomineerd voor de Hotze de Roosprijs. Van de cover tot aan de laatste gelezen letter was dit boek een van de meest prettige leeservaringen van het afgelopen jaar. Ook in Het feest van de Wolfmaan zijn de illustraties verzorgd door Flavia Sorrentino, en behalve dat ze schitterend zijn ademen ze ook helemaal de sfeer van de boeken.

Elfie kon het woord ‘maan’ niet meer horen. Het ging nergens anders meer over. Thuis niet. Op school niet. Zelfs op haar laptop niet.”

Elfie woont in Domperdal waar haar ouders Petronella en Ed Valerius een spirituele praktijk runnen. Zelf heeft Elfie niet veel met al dat zweverige gedoe, zij heeft meer interesse in het oplossen van misdaden. Ze is druk met het schrijven van een Handleiding voor Primeurtochten (HVP) en houdt een nieuwsblog bij: De Betweter. Ze heeft altijd een opschrijfboekje bij zich om verdachte gebeurtenissen te kunnen noteren, die ze vervolgens samen met haar overbuurjongen Mats onderzoekt. Wanneer haar moeder een feest wil organiseren ter ere van de Wolfmaan verwacht Elfie hier dan ook niets goeds van. Niet alleen hangen er dan allemaal rare figuren rond in de praktijk, maar ze is ook bang voor de reacties van haar klasgenoten. Wanneer de gasten zijn gearriveerd vinden er plotseling een aantal vreemde gebeurtenissen plaats. Elfie en Mats gaan uiteraard op onderzoek uit en terwijl Elfies lijst met verdachten steeds langer wordt leidt het spoor hen naar Petronella’s gasten.

Het is altijd lastig om een succesvol eerste boek te overtreffen, de verwachtingen van lezers zijn immers hooggespannen. Het is Kelly van Kempen desondanks prima gelukt om deze verwachtingen waar te maken. Het feest van de Wolfmaan is minstens net zo interessant, spannend en grappig als Het boek der veranderingen. Wat de boeken zo leuk maakt is dat ze boeiend zijn voor iedereen, of je nu een ‘zweverig’ type bent als Petronella of overloopt van Hollandse nuchterheid zoals Elfie. Juist het gegeven dat spiritualiteit vanuit meerdere richtingen wordt benaderd maakt dat het verhaal zelf zo goed uit de verf komt. Daarbij helpt het dat de schrijfstijl van Van Kempen zo vloeiend is waardoor de zinnen moeiteloos in elkaar overlopen. Haar hoofdpersonen zijn kleurrijk, grappig en met een unieke eigen stem. In dit tweede deel zet Elfie duidelijk haar eerste stappen in de acceptatie van haar ouders. Waar ze zich in het eerste boek vooral schaamde voor het beroep van haar moeder raakt ze met behulp van Mats steeds meer in staat zich open te stellen.

Het feest van de Wolfmaan is weer een spannend en grappig avontuur waarin de lezer kennisneemt van tal van interessante – spirituele – weetjes. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9, maar aanbevolen voor elke leeftijd! Het is weer vol (on)geduld wachten op het volgende avontuur van Elfie en Mats.

4.6Overall Score

De Sterrensteen: het feest van de wolfmaan

Alle hemels en sterren, bestaan er echt dingen die je niet kunt verklaren? ‘Zo’n maansverduistering waarbij de maan rood kleurt noemen we een bloedmaan, en die vindt plaats tijdens de eerste ...

 • Originaliteit
  4.0
 • Vaart
  4.0
 • Personages
  5.0
 • Schrijfstijl
  5.0
 • Vormgeving
  5.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress