web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke – Kinderboekenrecensie 4,5**** voor Clara het Krantenmeisje van Pieter Feller en Tiny Fisscher

De lezer maakte voor het eerst kennis met de 12-jarige Clara Bartels in het vorig jaar verschenen Clara. Door gebeurtenissen in het eerste boek was Clara genoodzaakt vroegtijdig school te verlaten om het gezinsinkomen aan te vullen. Het is de winter van 1912 en het leven in de grote stad is hard, veel gezinnen kunnen maar met moeite de eindjes aan elkaar knopen. De leergierige Clara verkoopt De Courant op het Centraal Station van Amsterdam, waarmee ze bescheiden faam verovert als eerste krantenmeisje van de stad. Haar droom om ooit ontdekkingsreiziger te worden heeft ze nog niet opgegeven, wel ontdekt ze al snel dat ze nog een talent bezit. Voor elk interessant nieuwtje dat ze kan aanbrengen krijgt ze een kwartje. De scherpzinnige Clara blijkt niet alleen een neus te hebben voor nieuws, ze is ook nog in staat er aantrekkelijke stukjes over te schrijven.

Clara het krantenmeisje geeft een kleine samenvatting voor de lezers die nieuw binnenkomen in het leven van Clara. Voor al die andere lezers geldt dat je direct vanaf de start weer in het verhaal zit. De auteurs slagen erin om het leven in het Amsterdam van de 20e eeuw tot leven te laten komen. Water- en vuurhuisjes, wastobbes, een poepemmer, paard en wagen op de weg; de auteurs laten het je allemaal zo voor je zien. Ook nu heeft Clara het niet gemakkelijk, het is thuis nog steeds armoe troef. Als krantenmeisje moet ze constant opboksen tegen de vooroordelen waar ze mee wordt geconfronteerd. Hoe meer ze wordt tegengewerkt, hoe meer vastbesloten Clara raakt om te slagen als meisje in een mannenwereld. Gelukkig ontmoet ze ook mensen op haar pad die haar aanmoedigen en bewonderen om haar doorzettingsvermogen.

Net als het eerste boek is ook Clara het krantenmeisje een enorm meeslepend verhaal geworden. De gecombineerde schrijfstijl van de auteurs is niet ingewikkeld en leest heel erg fijn. Ze hebben Clara prachtig uitgewerkt en ze is veel meer dan slechts een voorbeeld van een feministe in de dop. Clara is een aanpakker en een doorzetter, maar ook een dromer. Ze is slim en wil haar eigen keuzes kunnen maken, tegelijkertijd houdt ze veel van haar familie en wil ze haar moeder tot steun zijn. Door de omstandigheden groeit ze sneller op dan sommigen van haar leeftijdsgenoten en alle gevoelens die hiermee gepaard gaan worden mooi beschreven door de auteurs.

Pieter Feller en Tiny Fisscher zijn er met Clara het krantenmeisje opnieuw in geslaagd een authentiek aanvoelend, hartverwarmend en ingetogen verhaal af te leveren. Ik heb weer ontzettend genoten en ik zou het boek echt iedereen, van jong tot oud, kunnen aanraden. Het verhaal sluit weer mooi af, toch zou het jammer zijn wanneer we nooit meer iets over Clara zouden horen. Het voelt alsof er nog meer dan genoeg te beleven valt in haar leven.

Boekgegevens :

  • Nederlands
  • Druk: 1
  • 9789492844446
  • maart 2019
  • Hardcover
  • 260 pagina’s

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over onder andere Young Adult en jeugdboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress