web analytics
recensies kinderboek

Anneke KinderBoekenRecensie 4,5**** voor Clara van Pieter Feller en Tiny Fisscher

 

Clara is het resultaat van weer een samenwerking tussen auteurs Pieter Feller (Kolletje, Krabbel & Nies) en Tiny Fisscher (herbewerkingen van Kees de jongen, Alleen op de wereld en binnenkort Romeo & Julia). De auteurs nemen ons meer dan honderd jaar mee terug in de tijd, naar het Amsterdam van 1911. Het dagelijks leven zag er heel anders uit dan nu. Er waren geen smartphones, er bestond nog geen Wifi, You Tube of Netflix. Als kind zat je zes dagen per week op school en in je vrije tijd hielp je mee in het gezin. Het was niet vanzelfsprekend dat je zelfs maar de lagere school kon afmaken, vaak was het nodig om te gaan werken om het gezinsinkomen aan te vullen. Doorleren was slechts weggelegd voor diegenen die het konden betalen.

Clara Bartels is de oudste dochter in een gezin van drie kinderen. Haar vader is timmerman en haar moeder huisvrouw. Ze weet al wat ze wil worden later en dat is ontdekkingsreiziger, net als stadsgenoot Kouwenaar die de hele wereld heeft rondgereisd. Nu tekent hij mooie plaatjes die Clara en haar vriend Koos sparen en in een album plakken. Ze is vastbesloten hem te ontmoeten om te horen hoe je een ontdekkingsreiziger kunt worden. Dan slaat echter het noodlot toe en moet Clara plotseling haar toekomst op een andere manier gaan invullen.

 

Dit boek zal bij verschillende leeftijdsgroepen ook verschillende emoties teweegbrengen. Voor de jonge lezers vanaf een jaar of negen zal Clara vooral tot verbazing leiden. Zij kunnen zich de wereld waarschijnlijk moeilijk voorstellen zonder alle techniek die tegenwoordig onlosmakelijk is verbonden met het dagelijks leven. De oudere lezer zal vast te maken krijgen met gevoelens van nostalgie en voor de nog oudere lezers zal dit boek veel herkenning oproepen. Dit maakt van Clara een boek dat geschikt is voor een heel breed lezerspubliek. Clara zelf is een uitzonderlijk meisje; ze is sterk, weet wat ze wel en niet wil en ze is vreselijk nieuwsgierig en onafhankelijk. Al op jonge leeftijd vecht ze tegen de gevestigde orde, er is geen reden waarom vrouwen niet alles zouden kunnen wat mannen doen. En gelukkig staat ze daarin niet helemaal alleen. Haar vader is stilletjes enorm trots en haar meester gelooft in haar en geeft haar belangrijke kansen. Clara is een op en top feministe in de dop en de auteurs hebben haar geweldig uitgewerkt door haar een echte eigen stem te geven.

Clara is een goed geschreven verhaal met verschillende thema’s erin verwerkt, geschikt voor elke leeftijdscategorie. Daarnaast ziet het boek er ook nog eens geweldig uit, net een boek van “vroeger” zoals Pietje Bel of Dik Trom. Dit boek zou in geen enkele (school)bibliotheek mogen ontbreken.

 

Ik heb genoten van Clara, een boek dat confronteert en ontroert en waarvan de auteurs hopelijk ooit besluiten er een vervolg op te schrijven.

 

Gegevens boek:

Pieter Feller en Tiny FisscherClara

Uitgeverij : Droomvallei

ISBN: 9789492844118

Jaar van uitgave: 2018

Leeftijd : vanaf ongeveer 9 jaar

Genre : jeugdboek

 

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over YA en jeugdboeken. Ook is ze te vinden op twitter en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress