web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke KinderBoekenRecensie 4,5**** voor De engste serie ooit van Tjerk Noordraven

 

Tjerk Noordraven debuteerde vorig jaar met Het nieuwe spookhuis, het eerste boek in zijn De engste serie ooit. Hij zat op een middag op een bankje in het park en zag de belangrijkste personages helemaal voor zich. De volgende ochtend begon hij met schrijven en hij vond binnen 24 uur een uitgever toen het boek eenmaal af was. Het nieuwe spookhuis werd dit jaar gevolgd door De Transsylvanië express en De horrorhoeve en ze zijn geschikt voor kinderen in de bovenbouw leeftijd van de basisschool.

Nera’s vader heeft een spookhuis dat altijd veel bezoekers trok, maar sinds kort is er op de kermis nog een spookhuis dat veel enger is. Prins Toet, Dragos en Eusebius blijken echter een levende mummie, vampier en faun te zijn. Ze worden gevangengehouden door de onaangename dwerg Herwald die zijn Hellehond met drie koppen gebruikt om hen te bewaken. Nera raakt met het stel bevriend en besluit hen te helpen om te ontsnappen, maar daarvoor moeten Toet, Dragos en Eus dapperder zijn dan ze denken dat ze zijn. Eenmaal vrij maakt Dragos zich zorgen om zijn ouders in Transsylvanië. Volgens de wetten van graaf Dracula hadden zijn ouders hem, als eerstgeborene, moeten afstaan. Dat is echter nooit gebeurd omdat Dragos na zijn verandering tot vampier werd ontvoerd door Nerwald. De vrienden besluiten om op de trein te stappen naar Transsylvanië, die geen passagiers lijkt te vervoeren maar wel opvallend veel doodskisten. Eenmaal in Transsylvanië raken ze van elkaar gescheiden en wordt Dragos opgesloten in de toren van het kasteel van graaf Dracula. Nera, Toet en Eus vinden elkaar terug en sluiten zich aan bij het verzet en ook Dragos is vastbesloten om niet alleen zijn ouders, maar alle mensen te bevrijden van de tirannie van de vampiers.

Het nieuwe spookhuis, De Transsylvanië express en De horrorhoeve sluiten naadloos op elkaar aan en hebben een progressieve verhaallijn. De delen kunnen dus het beste op volgorde gelezen worden, hoewel de auteur er goed in slaagt om met een paar zinnen eerdere gebeurtenissen inzichtelijk te maken. Tjerk Noordraven heeft een hele fijne, maar vooral knappe manier van schrijven. Hij heeft geen lange beschrijvingen nodig om de hoofdpersonen een heel eigen karakter te geven. Al na het eerste deel sluit je Nera, Prins Toet, Dragos, Eus en zelfs Hond in je hart. Ze zijn zo echt en innemend dat je na het tweede deel al geen afscheid meer van ze kunt nemen en meteen doorleest in het derde boekje. De verhalen zelf zijn gebaseerd op alle clichés die je kunt bedenken over vampiers, weerwolven en mummies maar dan wel samengevoegd tot interessante en aantrekkelijke verhalen. Zelf noemt Tjerk zijn boeken kinderhorror en er zit ook zeker veel op-het-puntje-van-je-stoel spanning in de boeken. Veel hoofdstukken eindigen ook nog eens met een cliffhanger dat zorgt voor een spanningsboog die continue aangespannen blijft.

Behalve een spannend verhaal zitten er ook belangrijke thema’s in de boeken. Zo ontdekt de eenzame Nera dat ware vriendschap mogelijk is, in welke vorm dan ook. Prins Toet leert dankzij de steun van zijn vrienden zijn nieuwe realiteit te accepteren (er bestaan echt geen farao’s meer Toet) en Eus komt tot de ontdekking dat zijn aangeboren talent niet verloren is. De grootste verandering is echter weggelegd voor Dragos. Bij zijn ouders weggerukt, tot vampier gemaakt en vervolgens ontvoerd om steeds maar weer hetzelfde kunstje te vertonen in het circus heeft hem gebroken. Hij heeft continue honger, is ontzettend eenzaam en bang. Nera en de anderen laten hem weer in zichzelf geloven en alles is mogelijk, wanneer je maar vertrouwt op je zelf.

De engste serie ooit bestaat uit drie prachtige boeken voor de fans van Paul van Loon, maar ook voor al die andere kinderen die niet bang zijn aangelegd. Super spannende verhalen met stoere en innemende hoofdpersonen vol kracht, doorzettingsvermogen en moed.

 

Gegevens boek

Het nieuwe spookhuis; De Transsylvanië express en De horrorhoeve van Tjerk Noordraven

Uitgeverij : Moon

ISBN: 9789048838103; 9789048842780; 9789048845170

Jaar van uitgave: 2017 en 2018

Leeftijd : 9 t/m 12 jaar

Genre : jeugdboek

 

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over YA en jeugdboeken. Ook is ze te vinden op twitter en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress