web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke – KinderBoekenRecensie 4,5**** voor De geheime test van Cis Meijer

no title has been provided for this book
Author:
Genre:
Series:
Publisher:

 

Iza is net met haar moeder verhuisd van het platteland naar de stad. Haar hond Elvis is die drukte niet gewend. Wanneer ze tijdens het uitlaten een balletje trapt met enkele klasgenootjes verdwijnt Elvis. Iza ziet een zwarte bestelbus er snel vandoor gaan en ze vraagt zich of Elvis soms is meegenomen. Ze twijfelt niet en zet samen met Raf en Dunja de achtervolging in. Ze moet Elvis redden, maar dit blijkt niet eenvoudig te zijn en ook niet zonder gevaar.

 

Cis Meijer kennen we vooral van spannende jeugdthrillers als Moordspel en Dark Mind. De geheime test is het eerste deel in een detectiveserie op AVI M5 leesniveau en is geschikt voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. De cover is vrij donker en spreekt niet meteen aan, maar wanneer je het boek open slaat valt de aparte vormgeving op. Illustrator Caren Limpens heeft bestaande afbeeldingen zodanig bewerkt dat ze op tekeningen zijn gaan lijken. Samen met eigentijdse elementen als sms en WhatsApp berichten heeft het boek een moderne uitstraling dat de jeugd van nu zeker zal aanspreken.

 

Het eerste avontuur van Team 3 draait om Elvis, de Beagle van Iza. Elvis is voor zowel Iza als haar moeder heel speciaal, omdat ze het laatste verjaardagscadeau was dat Iza kreeg van haar zieke vader. Dit maakt Iza extreem gedreven om Elvis terug te vinden voordat haar moeder ontdekt dat ze weg is. Het verhaal speelt zich af binnen een dag en wordt verteld door middel van het ik-perspectief vanuit Iza. Het verhaal is eenvoudig en gemakkelijk geschreven. De foto-illustraties ondersteunen op een begrijpelijke manier de tekst waardoor het verhaal goed tot leven komt. De gebeurtenissen volgen elkaar in een hoog tempo op waardoor de spanning steeds verder opgedreven wordt.

 

Daar tussendoor is er ook aandacht voor de gevoelens van Iza waardoor zij een herkenbare hoofdpersoon wordt. De ontknoping is verrassend en origineel. Dat sommige gebeurtenissen hier en daar wat onwaarschijnlijk zijn doet op geen enkele manier afbreuk aan het leesplezier van dit boek.

 

De geheime test is het veelbelovende eerste deel in een serie rond de detectives die zich Team 3 noemen; het verhaal is modern en vlot geschreven en de spanning wordt kunstig opgevoerd. Hopelijk volgen er snel nieuwe delen, want dit smaakt naar veel meer.

 

Boekgegevens :

Titel: De geheime test

Serie: Team 3

Auteur: Cis Meijer

Illustraties: Caren Limpens

Uitgeverij: Zwijsen

ISBN: 9789048737413

leeftijd: 9 – 12 jaar

 

Anneke schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog, Hebban en Vrouwenthrillers.

http://www.deboekenfabriek.eu/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress