web analytics
recensies jeugdboek

Anneke KinderBoekenRecensie 4,5**** voor De monsterkermis van Gustaaf Glibber

no title has been provided for this book
Genre:
Publisher:

Gustaaf Glibber is het pseudoniem van Peter van Roermund en tevens de naam van een van de personages uit De monsterkermis. Eerder schreef hij onder de naam Peter DeWillis De boeken van Terra Fabula. Zijn boeken zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 12, hoewel De monsterkermis ook wel gelezen kan worden door een iets jongere doelgroep. Het boek vormt ook de start van een nieuwe serie, Griezel & Co.

Frederick von Grimwald woont samen met zijn oom, graaf en burgemeester, in een kasteel in een klein stadje in het Zwarte Woud. Vanwege zijn vreemde hobby’s zoals het uitvinden van wonderlijke dingen en het in elkaar zetten van skeletten heeft Frederick geen vrienden. Op een dag besluit Cornelius Brock, van oudsher de rivaal van oom Theobald, dat hij de burgemeester van Schreiberg wil worden. Dan wordt het saaie leventje van Frederick opeens heel interessant, want zijn oom bewaart namelijk een eeuwenoud geheim.

Zowel de titel als de cover van De monsterkermis trekt direct de aandacht en het boek, met wellicht een iets te groot lettertype, ligt lekker in de hand. Hoofdpersoon Frederick is anders en past daardoor prima binnen het thema diversiteit. Het leuke aan hem is dat hij weet dat hij niet zo is als zijn klasgenoten, maar dat dit hem helemaal niet uitmaakt. Hij is veel alleen en dit geeft hem alle ruimte om zijn fantasie de vrije loop te laten. En wanneer hij het geheim ontdekt dat verborgen ligt in het bos achter het kasteel krijgt hij meer dan hij ooit bij elkaar had kunnen fantaseren. Frederick leert hoe het voelt om ergens in te geloven en voor te strijden en ervaart eindelijk ware vriendschap, ook al is dit niet helemaal in menselijke vorm. Alle belangrijke personages zijn wonderlijk, apart en ontzettend grappig en hebben niet veel tijd nodig om door de lezer in het hart gesloten te worden.

De auteur heeft een hele fijne manier van schrijven, vlot en beeldend. De gebeurtenissen worden zodanig omschreven dat het lijkt alsof er een film wordt afgespeeld. Hoewel het geheel misschien overkomt als heel eng valt dit wel mee. Spannend is het wel en wanneer de spanning iets te ver oploopt weet de auteur dit te verzachten met een grote dosis humor. Leuk is dat de lezer achter blijft met een onbeantwoorde vraag wanneer het boek uit is en dit doet reikhalzend uitkijken naar de volgende avonturen van Griezel en Co.

 

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze regelmatig recensies over YA en jeugdboeken.

 

Gegevens boek:

Uitgeverij : Zilverspoor

Vertaling : nvt

ISBN: 9789463080880

Jaar van uitgave: 2017

Leeftijd : 10 jaar – 14 jaar

Genre : jeugdboek, spannend

 

Flaptekst:

Frederick von Grimwald woont in een vervallen kasteel in de saaiste stad van het Zwarte Woud, waar volgens een familietraditie zijn oom Theobald burgemeester is. Omdat er niets valt te beleven, brengt Frederick zijn dagen door met het aan elkaar plakken van skeletten en het verzamelen van insecten en opgezette dieren. Door zijn voorkeur voor vreemde zaken wordt hij op school Griezel genoemd.

Als op een dag Cornelius Brock, de grootste rivaal van Fredericks oom, de nieuwe burgemeester wil worden, staat de wereld op zijn kop. Hij heeft gemene plannen en het spel wordt niet volgens de regels gespeeld.

Schreiberg ligt niet alleen afgelegen, maar verbergt ook een eeuwenoud geheim. Totdat Frederick ontdekt waarom hij het Verboden Bos achter het kasteel niet mag betreden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress