web analytics
recensiegrid recensies algemeen recensies jeugdboek

Anneke – Kinderboekenrecensie 4,5**** voor Gozert van Pieter Koolwijk

Gozert is de beste vriend van Ties. Samen beleven ze spannende avonturen die meestal niet gaan zoals zij dat van tevoren hadden bedacht. Gelukkig heeft Gozert elke keer precies in de gaten wanneer ze hun spel moeten staken en roept dan “missie afbreken” waardoor Ties op tijd wordt gewaarschuwd. Het duurt even voordat de lezer in de gaten krijgt dat er iets niet klopt aan dit beeld van twee ondeugende jongens en hun spel. Gozert is weliswaar de vriend van Ties, maar dan wel een onzichtbare. Onzichtbaar wellicht, volgens Ties echter geenszins denkbeeldig. Zijn omgeving denkt daar heel anders over en uiteindelijk zien zijn ouders geen andere oplossing dan Ties uit logeren te sturen. Naar een psychiatrische kliniek welteverstaan. Kunnen ze Ties en Gozert daar helpen?

Ties is de leeftijd waarop het hebben van een denkbeeldig vriendje nog acceptabel is gepasseerd. Zijn moeder heeft er zorgenrimpels van, zijn vader vindt dat wanneer Ties een Gozert nodig heeft in zijn leven dit moet kunnen. Zolang hij in staat is om de werkelijkheid en de fantasie van elkaar te kunnen scheiden. Hoe harder de volwassenen in Ties’ omgeving roepen dat Gozert niet langer kan en moet verdwijnen, hoe wanhopiger Ties zich aan hem vastklampt. In Huize Hoopvol weten de artsen wel hoe ze dit varkentje moeten wassen.

“Jouw hoofd heeft een beetje een eigen wil. Het fantaseert dingen zonder dat jij er zelf iets aan kunt doen. (…) Maar daar heb ik de perfecte oplossing voor”.

Ties zal zich moeten conformeren en de medicijnen moeten slikken die ervoor zullen zorgen dat Gozert verdwijnt. De wereld zal saai en kleurloos worden, tegelijkertijd ook overzichtelijker en minder chaotisch. Toch is dit voor Ties een moeilijke strijd waarin hij zich eenzaam en onbegrepen voelt. Eenmaal weer bij thuis probeert Ties zich te schikken in zijn nieuwe leven zonder Gozert, totdat één telefoontje plotseling het hele beeld doet kantelen. Gebaseerd op alles wat je net hebt gelezen is het einde heel anders dan je zou verwachten, een plotwending waar de meningen ongetwijfeld over zullen verschillen.

Gozert is een meeslepend boek dat door de combinatie van het verhaal en de bijpassende (echt fantastische) illustraties een harmonieus geheel vormt. Het kan een hart onder de riem zijn voor al die kinderen die zich om wat voor reden dan ook niet begrepen of geaccepteerd voelen door hun omgeving. De geestige schrijfstijl en de doldwaze fantasie van de auteur maken van het lezen puur plezier. De personages zijn karikaturen, tegenstellingen worden extra uitvergroot en reacties overdreven en hilarisch. Toch stelt Ties, als voorbeeld van alle kinderen zoals hij, ons voor een waar dilemma. Want, willen we hem “genezen” omdat we hem daar gelukkiger mee maken of omdat hij dan beter past in onze maatschappij?

Het lezen van Gozert is als het kijken naar een tekenfilm waarin van alles tegelijkertijd gebeurt, het is luid en chaotisch maar ook grappig en bruisend.

Boekgegevens :

  • Nederlands
  • Hardcover
  • ISBN : 9789047710370
  • Release : december 2019
  • Aantal pagina’s : 256 pagina’s

Anneke schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog, Hebban en Vrouwenthrillers.

http://www.deboekenfabriek.eu/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress