web analytics
recensie YA recensiegrid

Anneke – Kinderboekenrecensie 4,5**** voor Het Verdronken Land van Olga Ponjee

Het Verdronken Land
Categorieën: ,
Author:
Publisher:

De Utrechtse Olga Ponjee studeerde filosofie, psychologie en scenarioschrijven. Ze heeft meegewerkt aan televisieseries en films, is schrijfdocent en organiseert evenementen. Daarnaast heeft ze dus blijkbaar ook nog de tijd gevonden om een YA roman te schrijven dat in 2015 al de prijs won voor het Beste Afgewezen Manuscript bij de Boekenmakersbende. Het boek wordt omschreven als een in Nederland afspelende klimaatthriller voor jongeren; in combinatie met de niet echt spannende cover klinkt dit wellicht niet al te aantrekkelijk voor de doelgroep. De achterflap daarentegen doet juist wel een spannend post- apocalyptisch verhaal vermoeden.

Nederland is door heftige stormen grotendeels onder water komen te staan. Er ontstaat een ware vluchtelingenstroom naar het oosten van het land. Er is een tekort aan voedsel, huisvesting en medicijnen en de politiek bestuurders zijn duidelijk niet voorbereid op een ramp van deze omvang. De tieners Loekie, Jacinto en Felix doen onafhankelijk van elkaar een ontdekking die doet vermoeden dat de levens van alle burgers in Nederland door politieke verdeeldheid ernstig in gevaar gaat komen. Het lijkt aan de jongeren te zijn om de waarheid boven tafel te krijgen.

Het boek is voornamelijk geschreven vanuit de perspectieven van Loekie, Jacinto en Felix.  Drie totaal verschillende jongeren die met elkaar gemeen lijken te hebben dat ze zich geen oor aan willen laten naaien. Ze weten niet precies wat ze kunnen doen en ze zijn bang, maar ook vastbesloten om een verraderlijk politiek plan in de openbaarheid te krijgen. De hoofdstukken zijn over het algemeen vrij lang waardoor de lezer steeds voor een langere periode bij eenzelfde hoofdpersoon blijft hangen. Op deze manier is het gemakkelijk om een band op te bouwen met de drie tieners en tegelijkertijd grip op het verhaal te blijven houden. Het is de auteur ook nog eens gelukt om bijna elk hoofdstuk af te sluiten met een kleine cliffhanger waardoor het onmogelijk wordt om het boek aan de kant te leggen. De eigentijdse en pittige manier van schrijven van Olga Ponjee is hier ook debet aan, ze verstaat duidelijk de taal die jongeren spreken.

Alleen in verhalen levert het iets op om de held te zijn. In het echte leven is het een rommelig en eenzaam gevecht waar de meeste mensen voor bedanken. En terecht. Het is fokking vermoeiend om iets te bouwen. En zoveel makkelijker om dingen te slopen”.

Soms krijg je een boek in handen waarvan je geen speciale verwachtingen hebt, maar waardoor je totaal onverwacht omver wordt geblazen. Het verdronken land is zo’n boek; een enorm pakkend verhaal geschreven met veel vaart en in een mooie stijl. Gedragen door boeiende personages, met een schokkende plot en nog geloofwaardig bovendien. Hopelijk komt Olga Ponjee snel met een volgend boek, het is overduidelijk dat ze barst van het schrijftalent.

Boekgegevens :

ISBN 9789491875700
Uitgever LetterRijn
Verschenen 19-10-2018
Taal Nederlands
Bladzijden 330 pp
Bindwijze Hardcover
Genre Fictie

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over YA en jeugdboeken. Ook is ze te vinden op twitter en Instagram.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress