web analytics
Blog Wendy recensie YA recensiegrid

Anneke – Kinderboekenrecensie 5 Gouden ***** voor Wit Konijn/Rode Wolf van Tom Pollock

Wit Konijn/Rode Wolf
Author:
Publisher:

Tom Pollock is een Britse auteur van Young Adult Fantasy boeken. Wit konijn/rode wolf is zijn eerste poging om een thriller te schrijven en tevens ook zijn eerste werk dat naar het Nederlands is vertaald. Dit niet alleen, het boek werd ook nog eens de winnaar van het beste vertaalde boek voor jongeren in 2019. Reden genoeg voor Kinderboeken om dit boek eens nader te bekijken.

“Een paniekaanval is een persoonlijke aardbeving”- Peter Blankman

De 17-jarige Peter Blankman lijdt aan een angststoornis met bijbehorende paniekaanvallen. Tegelijkertijd is hij een wiskundig genie en gebruikt hij vergelijkingen en formules om grip te houden op zijn angst. Totdat Ingrid in zijn klas komt bestaat zijn sociale vangnet slechts uit zijn moeder en zijn tweelingzus (Ana)Bel. Ingrid is in alle opzichten Peters soulmate, eveneens een genie én een neuroot. Wanneer zijn moeder een prestigieuze prijs uitgereikt krijgt voor haar baanbrekende hersenonderzoek, wordt de drukte Peter teveel. In paniek ontvlucht hij de zaal en wanneer hij weer tot zichzelf komt is zijn leven voor altijd veranderd. Zijn moeder is neergestoken, zijn zus verdwenen en Peter wordt opgevangen door collega’s van zijn moeder. Voordat Peter weet wat er gebeurt lijkt zijn leven gevaar te lopen en moet hij zijn paniek en angsten zien te overwinnen in een zoektocht naar de waarheid achter de gebeurtenissen.

Wit konijn/rode wolf is een intrigerende titel dat pas betekenis krijgt wanneer het verhaal in volle gang is. Ook de waarschuwing vooraf Dit verhaal is niet waar kan achteraf op verschillende manieren worden uitgelegd. De lezer is slechts deelgenoot van het verhaal door middel van het ik-perspectief vanuit Peter. De huidige situatie wordt regelmatig afgewisseld met het verleden in de vorm van Peters herinneringen. Deze komen niet in chronologische volgorde waardoor het opletten is geblazen. Helaas blijkt Peter ook nog eens een onbetrouwbare verteller waardoor je je als lezer eigenlijk blind door het verhaal heen beweegt. Ondanks dit zal Peter een snaar weten te raken bij elke lezer. Ja, hij is neurotisch, vreemd en niet te begrijpen; tegelijkertijd is hij moedig, loyaal en ontzettend slim. Vooral de manier waarop hij met humor zijn onvermogen het hoofd biedt is aandoenlijk. De schrijfstijl van Pollock is luchtig met de nodige onderkoelde Britse humor, wat helpt om met name Peter en Ingrid niet als karikaturen over te laten komen.

Het boek zit vol puzzels, wiskundige raadsels en breinbrekers, die gelukkig niet daadwerkelijk opgelost hoeven te worden om het verhaal te kunnen volgen. De plot is niet te doorzien en lijkt continue anders in elkaar te steken. Pollock rommelt voortdurend met het hoofd van zijn lezers; wat is waar, wat is echt gebeurd en wat zijn hersenspinsels of gewoon leugens? Uiteindelijk sluiten de herinneringen van Peter aan bij de ontdekkingen die hij doet in het heden en ligt de waarheid op tafel. Of toch niet, want dit verhaal is immers niet waar.

Tom Pollock zet met Wit konijn/rode wolf zijn eerste stappen in de wereld van de thriller en dat doet hij op een hele overtuigende manier. Het verhaal is soms wat over the top en buitelt af en toe net iets over de grens heen van de geloofwaardigheid, dit alles neemt niet weg dat dit een boek is dat je in een ruk uit wilt lezen. Om aan het einde jezelf vertwijfeld af te vragen wat je nu eigenlijk hebt gelezen.

WK/RW is een spannende psychologische thriller vol twists waarin de lezer echt voortdurend op het verkeerde been wordt gezet en dat na afloop nog een tijdlang blijft rondspoken in het hoofd van de lezer.

Boekgegevens :

ISBN 9789025768027

Uitgever Gottmer

Druk vanaf 1e

Verschenen 08-06-2018

Taal Nederlands

Bladzijden 352 pp.

Bindwijze Paperback

Genre Fictie

Anneke schrijft al jaren recensies voor Hebban en Vrouwenthrillers. Op haar blog De boekenfabriek schrijft ze wekelijks recensies over onder andere Young Adult en jeugdboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress