web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke – KinderBoekenRecensie 5***** van Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken

no title has been provided for this book
Mus en kapitein Kwaadbaard hebben Zeeburgerdam nog maar net bevrijd uit handen van een piratenbende of ze belanden alweer in een nieuw avontuur. In het zeewater drijft venijn: een extreem gevaarlijk goedje dat alles aantast. Het venijn is afkomstig van de Kraken, een gigantische octopus. Mus en haar vrienden maken jacht op het zeemonster. Maar hun zoektocht is niet zonder problemen en de enige die de Kraken ooit heeft gezien, weigert te praten...

 

 

Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken is het langverwachte en het meest naar uitgekeken boek van dit jaar. Althans, voor mij wel. Voordat ik mij weer kan verliezen in de avonturen die het meisje Mus nu weer te wachten staan is het eerst tijd om de prachtige cover te bewonderen. Want wat een talent heeft Linde Faas en wat een mazzel heeft auteur Kevin Hassing dat zijn verhalen door haar illustraties extra tot leven komen.

Vorig jaar verscheen Mus & kapitein Kwaadbaard en de 5 slangen, het debuut van (stem) acteur Kevin Hassing en een eerste kennismaking voor de lezer met de bijzondere hoofdpersoon Mus. Verhalen over stoere zeerovers, gehavende piratenschepen en epische gevechten op zee, het spreekt allemaal enorm tot de verbeelding. Aan deze mix wordt in dit vervolg een mythisch zeemonster toegevoegd, namelijk de Kraken. Dit van oorsprong Scandinavisch fabeldier heeft enorme afmetingen en is gebaseerd op de reuzeninktvis. Een monster dat hoogst waarschijnlijk wel bekend is bij elke liefhebber van piratenfilms.

 

‘Wie mij het hart van het monster bezorgt, krijgt naast eeuwige roem ook een aanzienlijke schat.’

 

Mus en kapitein Kwaadbaard ontdekken dat er in de haven van Zeeburgerdam een slijmerig paars goedje op het water drijft. Het blijkt te gaan om venijn afkomstig van de Kraken. Het venijn vreet alles aan en de burgemeester ziet de hele vloot al op de bodem van de zee liggen. Hij looft een schat uit aan diegene die hem het hart van het monster kan bezorgen. Dit is een uitdaging die Mus niet uit de weg kan gaan en ze haalt de kapitein en zijn vrienden over om op jacht te gaan. Dit blijkt echter een gevaarlijke klus, vol tegenslag en onverwachte gebeurtenissen.

De koers naar de Kraken is weer een spannend en meeslepend avontuur, zoals verwacht. Oude bekenden keren terug en nieuwe personages worden geïntroduceerd. Naast de zoektocht naar het hart van de Kraken gebeurt er heel veel tussen de personages onderling. Mus ontdekt een geheim dat haar wereldje op zijn kop zet, maar heeft geen idee hoe ze hier mee om hoort te gaan. Ook de kapitein heeft het lastig in de omgang met zijn zoon Maurits. Moeizame relaties zorgen voor veel sociale onhandigheid en ongemak, toch spat de liefde zo’n beetje van elke bladzijde af. De auteur heeft een bijzondere manier van schrijven. Met veel humor, maar ook zijn er veel taalgrapjes te vinden. Moeilijke woorden of spreekwoorden worden direct uitgelegd op zo’n manier dat dit naadloos binnen het verhaal wordt ingepast. Net als de verwijzingen naar het eerste deel, dit gebeurt subtiel zonder de plot weg te geven en maakt van dit boek een gemakkelijk zelfstandig te lezen vervolg.

Is het mogelijk om een vervolg te schrijven dat een debuut overtreft, zelfs wanneer de verwachtingen erg hoog gespannen zijn? Ja, dat kan! Kevin Hassing heeft met Mus & kapitein kwaadbaard en de koers naar de Kraken opnieuw een spannend, verrassend en ontroerend verhaal geschreven. Geschikt voor alle avonturiers vanaf een jaar of 10.

5.0Overall Score

    Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken is het langverwachte en het meest naar uitgekeken boek van dit jaar. Althans, voor mij wel. Voordat ik mij weer ...

 • plot
  5.0
 • personages
  5.0
 • spanning
  5.0
 • schrijfstijl
  5.0
 • originaliteit
  5.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress