web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke – Kinderboekenrecensie jeugd 4**** voor De tunnel van Anna Woltz

De tunnel
Author:
Genre:
Publisher:
Published: mei 2021
Londen, september 1940 Dit is ons verhaal. We leren elkaar kennen diep onder de grond, in de tunnels van de Ondergrondse. Elke nacht schuilen we daar voor de bommen die Londen verwoesten. Quinn is vijftien. Ze is van huis weggelopen met een tas vol juwelen en ze wil de wereld veranderen. Jay is alles kwijt, dus regels kunnen hem gestolen worden. Sebastian is Quinns grote broer, maar ze noemt zijn naam niet. Voor zijn familie…

Zodra we doen alsof een leven niks waard is, is het leven niks meer waard”

Versperringsballonnen, luchtalarm en bommenwerpers. Heel Londen voelt als een UXB, een unexploded bomb. Elke nacht schuilen gezinnen diep onder de grond, in de tunnels van de ondergrondse metro en bidden dat hun huis er nog staat wanneer de zon weer opkomt. Een van deze mensen is Ella met haar jongere broertje Robbie en hun ouders. Na een jaar doorgebracht te hebben aan de beademing door een poliobesmetting wordt Ella door de oorlog gedwongen haar toekomstplannen opnieuw voor zich uit te schuiven. Bovendien roept de ondergrondse traumatische associaties op met de tunnel waar ze tijdens haar ziekte in moest verblijven. Haar gevoelens van boosheid, onmacht en zelfmedelijden veranderen wanneer ze de knappe schooier Jay en de feministische, adellijke Quinn ontmoet.

Ze schreeuwt in de regen, durft over alles te praten en zoent de staljongen als ze daar zin in heeft”.

De tunnel is weer een echt Anna Woltz boek in die zin dat het opnieuw een prachtig geschreven verhaal is. Mooie zinnen rijgen zich aaneen waardoor de lezer wordt meegesleept in een aangrijpend verhaal vol interessante personages. Want hoe vind je jouw plek in een wereld die in brand lijkt te staan, hoe vul je toekomstdromen in wanneer je mank loopt? Ella worstelt er flink mee en haar onzekerheid is compleet wanneer ze valt voor Jay, die op het eerste gezicht lijkt te staan voor alles wat Ella verafschuwt in mensen. Maar net als Ella zelf, heeft ook Jay een verhaal. Net als de bevoorrechte Quinn die uit een rijk nest komt maar ook op zoek is naar keuzevrijheid en een zinvol bestaan.

De proloog geeft het al prijs: een van deze jongeren zal sterven. Dit feit lijkt in eerste instantie gewoon een gegeven, maar tijdens het lezen wordt de vraag wie allesbepalend. Alle personages lijken langzaam in het hart van de lezer te kruipen, er kan er van geen een afstand worden gedaan. Allen weten de lezer te raken en te ontroeren. De tunnel is geen boek over de Tweede Wereldoorlog, maar laat door de personages wel de verschrikkelijke impact ervan zien. Door de nadruk te leggen op de ontwikkeling van de hoofdpersonen is het geen enorm zwaar boek geworden en zal het een breed publiek aanspreken.

De tunnel is een ontroerend en aangrijpend coming of age verhaal waarin moed en doorzettingsvermogen de weg vrijmaken naar een leven in keuzevrijheid. Een aanrader voor elk soort lezer en van elke leeftijd!

4.5Overall Score

De tunnel

“Zodra we doen alsof een leven niks waard is, is het leven niks meer waard” Versperringsballonnen, luchtalarm en bommenwerpers. Heel Londen voelt als een UXB, een unexploded bomb. Elke nacht ...

 • Plot
  4.0
 • Vaart
  4.0
 • Personages
  5.0
 • Schrijfstijl
  5.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress