web analytics
Blog Wendy recensie YA recensiegrid

Anneke – Kinderboekenrecensie YA 4**** voor Black Friday van Maren Stoffels

Black Friday
Publisher:
Published: september 2020
Spannende thriller over een ontgroening van Maren Stoffels, bekend van Escape Room, Fright Night en Room Service. Na deze ontgroening hoor ik er eindelijk bij. Ik moet dit overleven, dat moet gewoon. Ik wil hierbij, ik moét hierbij. Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van een studentenvereniging. Wie volhoudt, heeft vrienden voor het leven. De ouderejaars bedenken wrede, ronduit gevaarlijke opdrachten. Het hoogtepunt is de laatste dag van de ontgroening, de zogenaamde Black…

Ris en Megan doen mee met de ontgroening van studentenvereniging Veneris Dies Nigra. Behalve een plek binnen de vereniging vallen er ook twee kamers in het Het Huis te verdienen. De ontgroening duurt vijf dagen waarin de deelnemers allerlei vernederende opdrachten moeten uitvoeren. Deze specifieke vereniging is het jaar daarvoor negatief in het nieuws gekomen doordat er tijdens de ontgroening een ongeluk plaatsvond. Megan en Ris hebben allebei zo hun eigen redenen om deze ellende te doorstaan. Maar hoever zijn ze bereid te gaan om hun doel te realiseren?

Het is een overgangsritueel, een manier om aansluiting te vinden in een nieuwe omgeving of vriendschappen te sluiten die verondersteld worden een leven lang mee te gaan. Tijdens de ontgroening, bedoeld als een manier om kennis te maken met een studentenvereniging, worden aankomende studenten vernederd en soms mishandeld. Maren Stoffels beschrijft een ontgroening die vijf dagen duurt met als hoogtepunt de afsluitende Black Friday. In deze dagen worden de deelnemers tot op het bot vernederd en wreed behandeld, wat een intens verhaal oplevert. De gebeurtenissen worden beleefd vanuit de perspectieven van hoofdpersonages Megan en Ris. De tekst wordt regelmatig afgewisseld met krantenartikelen en transcripties van het politieverhoor van Megan. Het is vanaf de start duidelijk dat er iets ergs is gebeurd, maar de lezer blijft tot aan het einde in onzekerheid wat er zich precies heeft afgespeeld.

De schrijfstijl van Stoffels is eigentijds, vlot en ze vertelt het verhaal met veel tempo. In het laatste deel van het boek trakteert ze haar lezers op een prachtige twist die niemand zal zien aankomen. Niet alle personages zijn helemaal uitgewerkt, maar voldoende om ze uit elkaar te kunnen houden. Met Megan aan de ene kant en Ris aan de andere laat Stoffels zien hoe verschillend er tegen de gebeurtenissen kan worden aangekeken. Ris is beïnvloed door zijn moeder die ook heeft deelgenomen aan de ontgroening tijdens haar studententijd. Hij legt zichzelf een enorme druk op en is vastbesloten alles te doorstaan wat hem wordt opgedrongen. Megan is er met hele andere beweegredenen waardoor ze veel beter in staat is dan Ris om te zien wat er werkelijk gebeurt. Volhardendheid en doorzettingsvermogen betekenen niets wanneer dit betekent dat de eigen grenzen en die van anderen worden overschreden. Terecht is de belangrijkste vraag in dit boek: waarom zou je jezelf en iemand anders zo veel leed willen berokkenen?

Maren Stoffels laat ons zien dat een combinatie van macht en groepsdruk in een ongecontroleerde omgeving elk gevoel van menselijkheid kan wegvagen, het gevaar hiervan is een belangrijke boodschap voor zowel jong als oud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress