web analytics
recensie YA recensiegrid

Anneke – Kinderboekenrecensie YA 4**** voor Jane Doe 2: sleutel der zielen van Jeremy Lachlan

Jane Doe 2: Sleutel der zielen
Categorieën: ,
Series:
Publisher:
Published: augustus 2020
Jane Doe verkeert in groter gevaar dan ooit. Haar vader zit nog steeds gevangen. Het Slot, die heilige plek tussen alle dimensies, is stervende. De kwaadaardige Roth is naargeestig op zoek naar de mythische Bron van alle Dimensies met daarin de Oerzee. Alsof dat niet erg genoeg is, heeft Jane ontdekt dat zij de sleutel vormt die hem kan tegenhouden en de Anderwerelden kan redden. Het probleem? Ze is terechtgekomen in Arakaan, een van de…

Je bent een heel vreemd meisje Jane Doe. Maar ik twijfel er niet aan dat je zult doen wat je moet doen als het zover is. Jij bent de erfgenaam van het Slot’.

De sleutel der Zielen is het vervolg op Doolhof der dimensies, het debuut van Jeremy Lachlan dat eind 2019 verscheen bij uitgeverij Fantoom. We volgden daarin de spannende en fantasievolle avonturen van de stoere en eigengereide Jane Doe. In eerste instantie op zoek naar haar verdwenen vader bleek ze uiteindelijk vooral op zoek te zijn naar zichzelf. Samen met haar vriendin Violet en vreemde snuiter Hector belanden ze in de duistere gangen en kamers van het Slot waar ze op de vlucht moeten slaan voor de slechterik Roth. Sleutel der zielen gaat exact verder waar het eerste boek eindigde: in Arakaan, de wereld waar Roth vandaan komt en waar Jane antwoorden hoopt te vinden.

In het eerste deel van deze duologie gebeurde er heel veel en ondanks dat de auteur bij de start van het tweede boek een terugblik geeft, is het raadzaam bij het begin te beginnen. Niet alleen komt het hele verhaal dan veel beter tot zijn recht, ook de personages zullen dan meer leven. Het Slot is stervende en wanneer dit gebeurt zullen de verschillende werelden niet meer met elkaar in verbinding kunnen staan. De macht over het Slot ligt bij de Bron, verscholen in de oerzee in het midden van het Slot. Op Arakaan hoopt Jane de laatste sleutel te vinden die haar in staat zal stellen de Bron te ontsluiten om zo haar vader, haar thuiswereld en ja, eigenlijk de hele wereld te redden. Jane is ongeduldig en heeft haast, maar Arakaan blijkt meer voor haar in petto te hebben dan ze had verwacht. Uiteindelijk zal Jane gewapend met sleutels, nieuwe kennis en zichzelf de strijd moeten aangaan met de gevaarlijke en onvoorspelbare Roth.

Ook dit tweede deel staat weer bol van spanning en fantasie. Verrassende plotwendingen maken van het lezen een fantastische ervaring. Hoewel het verhaal wederom is geschreven vanuit Jane ’s perspectief kan het niet zonder de aanwezigheid van Violet en Hector. Ze hebben allen een eigen rol te vervullen en samen zijn ze beduidend sterker dan de som der delen. Goed uitgewerkt, met hun eigen sterke en zwakke kanten, angsten en humor. De boeken draaien om het Slot, goed versus kwaad, liefde, vriendschap en vertrouwen; maar dit alles wordt zonder meer gedragen door alle unieke personages.

Doolhof der dimensies en Sleutel der zielen zijn geen gemakkelijk boeken. Bij elkaar goed voor bijna 800 bladzijdes zijn het stevige pillen dat ook met het taalgebruik is afgestemd op de doelgroep van kinderen vanaf een jaar of 12. Voor jongens en meiden dus die houden van een stoer en stevig verhaal vol fantasie en humor en niet terugdeinzen voor serieuze spanning. Het goede nieuws is dat de auteur via zijn Instagram heeft laten weten nog een duologie te zullen gaan schrijven over Jane.

4.3Overall Score

Jane Doe 2: Sleutel der zielen

‘Je bent een heel vreemd meisje Jane Doe. Maar ik twijfel er niet aan dat je zult doen wat je moet doen als het zover is. Jij bent de erfgenaam van het Slot’. De sleutel der Zielen is het ...

 • Plot
  4.0
 • Worldbuilding
  4.0
 • Vaart
  4.0
 • Schrijfstijl
  4.5
 • Personages
  5.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress