web analytics
Blog Wendy recensie YA recensiegrid

Anneke – Kinderboekenrecensie YA 4,5**** voor CTRL-A van Juultje van den Nieuwenhof

CTRL-A
Published: maart 2021
Robin lijkt een normale jongen uit 4 havo. Op school gaat alles goed en hij brengt veel tijd door met zijn vriendinnetje Elin en zijn beste vriend Appie. Het lukt hem bijna om alles verborgen te houden, tot mevrouw Van Erven, zijn irritante mentor, besluit zich ermee te gaan bemoeien. Ook Elin en Appie krijgen het idee dat er iets met Robin aan de hand is. Hij liegt over waar hij geweest is en heeft…

Juultje van den Nieuwenhof is docente Nederlands en drama in het voortgezet onderwijs. Ze won in 2012 de Crimezone Young Adult schrijfwedstrijd met Delete waarmee ze debuteerde in 2013. Daarna volgden Disconnect, Check-Out en After Dark. Ctrl-A is een uitgave in de serie spannende novelles van uitgeverij Kluitman. Deze serie bestaat uit spannende boeken die niet dik zijn, maar wel spannend. Hiermee probeert de uitgeverij het lezen onder jongeren te stimuleren.

Robin zit samen met zijn vriendinnetje Elin en vriend Appie in 4 Havo. Op school gaat het prima en ook zijn gedrag geeft geen aanleiding tot zorg. Toch heeft zijn nieuwe mentor mevrouw van Erven het gevoel dat er iets met hem aan de hand is. Ze krijgt hierin weinig tot geen steun van haar collega’s en besluit zelf het gesprek met Robin aan te gaan. In werkelijkheid is Robin allesbehalve een normale tiener, en hij zal er alles aan doen om zijn problemen verborgen te houden.

Net iets over de 100 pagina’s en Van den Nieuwenhof is erin geslaagd een fascinerend hoofdpersonage neer te zetten. In zo’n kortverhaal is er meestal niet veel ruimte om (hoofd)personen nauwgezet uit te werken, toch spreekt Robin enorm tot de verbeelding van de lezer. Hij weet zelf heel goed dat hij problemen heeft die een normaal leven in de weg zitten en zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Tegelijkertijd is het obsessief verborgen houden hiervan onderdeel van de problematiek. Wanneer zijn mentor hem door lijkt te krijgen breekt dit het laatste restje schone schijn.

Juultje van den Nieuwenhof heeft een fijne manier van vertellen, gericht op de doelgroep waar ze voor schrijft. Het verhaal wordt naast Robin ook verteld vanuit de perspectieven van Appie en Sabine van Erven, vanuit de eerste persoon. Dit maakt dat de lezer steeds iets meer van het bredere plaatje ziet dan de hoofdpersonen. De spanning is vanaf het begin aanwezig en loopt als een rode draad door het verhaal. Er is constant een beklemmend gevoel van dreiging aanwezig. De ontknoping ligt in de lijn der verwachting, maar de auteur heeft daar toch een prachtige twist in geschreven.

Alle lof voor Juultje van den Nieuwenhof die met Ctrl-A een sterke novelle heeft geschreven precies zoals deze hoort te zijn: spannend, op tempo en met een krachtig thema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress