web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Anneke – KinderBoekenRecensie 4,5**** voor IJshart van Jamie Littler

 

In een ijskoude wereld bevolkt door monsters woont de kleine Ash in een bescheiden vesting aan de rand van de bevroren IJszee. Lang geleden hebben zijn ouders hem achtergelaten om als Baanbrekers de wereld te onderzoeken. Vanwege zijn vermeende Liedwevers vaardigheid wordt hij gevreesd door zijn dorpsgenoten. Wanneer Ash per ongeluk zijn vesting redt met zijn zang wordt hij verbannen samen met zijn Yeti hoeder Tobu. Ze monsteren aan op het IJshart, een enorme Baanbrekers slee met een bonte bemanning. Ash is vastbesloten om op zoek te gaan naar zijn ouders en om onderweg zijn Liedwevers kwaliteiten te leren beheersen.

 

‘Vasthouden aan een pijnlijk verleden vergiftigt slechts het heden. Maar de toekomst kan nog gecreëerd worden’

 

De Britse illustrator van kinderboeken Jamie Littler waagt zich met het vuistdikke IJshart aan een eigen fantasievolle boekenserie voor de jeugd vanaf een jaar of 10. Natuurlijk heeft hij dit eerste deel rijkelijk voorzien van illustraties waardoor de wereld van Ash volledig tot leven komt. De illustraties zijn soms klein, in de hoek van een bladzijde, en soms paginabreed. Het verhaal zelf bestaat uit drie delen die ieder een fase beschrijven in Ash ontwikkeling. Naast Ash maakt de lezer kennis met een mengelmoes aan bijzondere “menselijken” en wezens die volop kleur geven aan het verhaal. De Liedwevers gave van Ash steunt hem in zijn zoektocht naar zijn ouders en laat hem langzaam ontdekken wie hij zelf is en wat zijn mogelijkheden zijn. De auteur legt kruimeltjes aan informatie neer, waarbij hij er ook in slaagt de lezer echt wel op het verkeerde been te zetten. Wanneer zich uiteindelijk een verschrikkelijk verraad openbaart loopt de spanning behoorlijk op in een spetterende finale.

 

Naast loyaliteit, moed en de zoektocht naar de eigen identiteit is er ook het thema van de aloude strijd van het goede versus het kwade. Ash heeft wel iets weg van Harry Potter of Luke Skywalker wanneer hij ontdekt dat zijn gave een tweesnijdend zwaard blijkt te zijn. Zijn gave is sterk, maar hij is ook nog jong en onervaren en hoeveel gemakkelijker is het niet om de weg te kiezen van de minste weerstand? Gelukkig staat Ash er toch niet alleen voor en ontdekt hij dat moed vele vormen kent. Het eerste boek vormt een afgerond geheel, maar zet tegelijkertijd de deuren wijd open voor het vervolg. Er zijn nog zoveel vragen, er is nog zoveel te ontdekken aan deze magische wereld en zijn bewoners dat alle actie eigenlijk nog maar net is losgebarsten.

 

IJshart is een echt avonturenboek, vol met monsters, mysterieuze personages en een ware zoektocht in een tot de verbeelding sprekende wereld.

 

Boekgegevens

Titel: IJshart (Frostheart #1)

Auteur: Jamie Littler

Vertaling: Carolien Metaal

Uitgeverij: 2019 © Luitingh- Sijthoff

Blz: 432

Leeftijd: 9 – 12 jaar

ISBN: 9789024581887

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress