web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 2** voor Stip & Roeltje, De charmante oplichter van Anne Ruhl

Stip & Roeltje, de charmante oplichter
Author:
Genre:
Publisher:
Illustrator: Michel de Boer

Anne Ruhl studeerde aan de schrijversacademie en is naast schrijfster leerkracht op een basisschool. Dit is haar debuut.

Stip en Roeltje zijn zussen en in alles elkaars tegenpool. Stip is een keurige dame met een schoonmaakbedrijf en uitvindster. Roeltje is chaotisch, te laat met betalen van rekeningen die zich alleen maar opstapelen omdat ze zo van winkelen houdt. Als Roeltje voor de zoveelste keer te laat op haar werk komt wordt ze ontslagen. Noodgedwongen moet ze bij haar zus gaan wonen en ontmoet de charmante Max die haar wel wil helpen met haar geldproblemen en ondertussen Stip in palmt met zijn romantiek.

Een vrolijke en grappige (hard-) cover die er zeker uitspringt. Helaas lijken de illustraties in het boek zelf meer op eenvoudige grijze schetsen en vind ik dit niet van meerwaarde voor het verhaal.

Het verhaal zelf beslaat zo’n 48 korte hoofdstukjes. Alle hoofdstukjes hebben een titel die helaas met een zeer onduidelijke bibberletter is weergegeven waardoor het af en toe puzzelen zal zijn wat er staat.

Het verhaal zelf leest lekker weg met een redelijk tempo. Er  zitten naar mijn idee wel wat veel pogingen in om de tekst grappig te maken en ik vraag mij af of kinderen dat oppakken dan wel waarderen. Ook vroeg ik mij tijdens het lezen regelmatig af voor welke leeftijd dit boek geschikt zou zijn.  Nadat het boek uit was heb ik hier even naar lopen zoeken en de aangegeven leeftijd was tussen de 9 en 12 jaar. Persoonlijk denk ik dat qua onderwerp en taalgebruik (qua woordkeuze) dit wel redelijk is ingeschat maar door de afbeelding op de cover, de eenvoud  van het verhaal, de korte hoofdstukjes en de soms betuttelende toon zou ik eerder voor de jongere lezer van 6 tot 9 jaar gaan. Al zou je het dan wel moeten voorlezen omdat het anders (vanwege die woordkeuze ) een pittige leeskluif zou zijn.

Naast deze kanttekeningen moet ik wel zeggen dat het een origineel onderwerp is en zeker een onderwerp van deze tijd. Het feit dat de hoofdrolspelers volwassen mensen zijn die wel degelijk hun fouten maken is ook wel eens leuk om te lezen in een kinderboek.

Boekgegevens :

Titel                   Stip & Roeltje, de charmante oplichter

Auteur               Anne Ruhl

Illustraties         Michel de Boer

Uitgeverij           Buddy books

Isbn                   9789087820473

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress