web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 2** voor Trollenjagers, verhalen uit Arcadia: het avontuur begint van Richard Ashley Hamilton

Richard Ashley Hamilton is verantwoordelijk voor de animatieserie ‘ hoe tem je een draak’ en hij schreef ook mee aan andere Dreamworks producties. De Trollenjagers is ook een Dreamworks productie en is verschenen op Netflix.

Het gaat over de vijftienjarige Jim Lake die een doodgewone tiener lijkt maar hij blijkt de uitverkorene te zijn om de allereerste menselijke beschermer van de Trollenwereld te worden. De Trollen leven in een geheime wereld onder de stad waarin Jim woont. De opdracht die Jim, tegen wil en dank krijgt, is niet mis want als hij faalt zal de mensheid ophouden te bestaan. Dat is niet niks als je vijftien bent en eigenlijk helemaal niet zo’n held.

Op de cover staat een afbeelding uit de serie met de tekst er onder dat ‘het avontuur begint’ dus waarschijnlijk komt er een serie net als de serie op televisie. Op de achterzijde staat dat je het avontuur herbeleeft (er vanuit gaande dat je de aflevering op televisie hebt gezien) en dat er bonusscènes in zitten. Nu kon ik de serie niet en begon maar met het boek.

De vertaling is denk heel letterlijk genomen en toen ik later een aflevering op Netflix keek is denk ik letterlijk het script overgenomen.  Hierdoor ontstaat er een houterig en eenvoudig verhaal op papier waarbij de namen ( Blinkie, AAARRGGHH!! en Kanjigar) even wennen zijn en vooral de middelste ( die in de vertaling wel eens een letter meer of minder heeft) nogal een tongbreker is.  Zeker als in drie zinnen tijd de naam vier keer voorbij komt. De hoofdfiguur zou vijftien zijn maar gedraagt zich jonger en ik denk dat het verhaal ook meer een jongere doelgroep zal aanspreken.

De hoofdstukken zijn lekker kort en de letter is groot en daarom is het een ideaal boek voor 8plus. Maar ondanks dat er extra scènes in zitten vraag ik mij af of dat voldoende is om het verhaal nog een keer te lezen. Andersom als je de televisieversie niet kent raak je er misschien wel nieuwsgierig naar.

Omdat ik niet al te snel in het verhaal kwam heb ik dus de televisie aangezet en daar kon ik, geheel in een hoe-tem-je-een-draak- stijl , de aflevering goed volgen zonder afgeleid te worden wat ik bij het boek wel had.  Of dit aan de vertaling of aan het verhaal zelf ligt laat ik even in het midden en of dat echt van belang is ….

Ik zeg het niet snel maar soms is een filmversie nu eenmaal beter dan een boek.

Boekgegevens :

Titel         Trollenjagers, verhalen uit Arcadia: het avontuur begint

Auteur      Richard Ashley Hamilton

Vertaling  Vof de Taalscholver voor Het RedactiePakhuis

Uitgeverij BaeckensBooks

Isbn          9789059247079

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress