web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Team leonardo: geesten en gekken van Erwin Claes

Team Leonardo: geesten en gekken
Author:
Illustrator: Michaël Olbrechts
Published: juli 2020
Het tweede deel in een snelle en spannende driedelige serie. Voor avonturiers vanaf 10 jaar. Meer vragen dan antwoorden. Emil probeert nog steeds uit te vissen wat zijn grootvader te maken heeft met het mysterieuze Team Leonardo. Maar hij niet alleen. Ook topgangster Dell'Anno wil meer weten over die raadselachtige groep wetenschappers. En net als Emil het antwoord op zijn vragen lijkt te vinden, staat die sluwe boef opeens voor zijn neus. Misschien is Team…
3.8Overall Score

Team Leonardo: geesten en gekken

Erwin Claes vond vroeger op school alleen de geschiedenis lessen leuk en ging later ook archeologie studeren. Daarnaast was hij gek op verhalen en leek het hem leuk om beiden te combineren. Hij ...

 • Plot
  4.0
 • Schrijfstijl
  4.0
 • Actie
  4.0
 • Illustraties
  3.7
 • Personages
  3.5
 • Vaart
  3.5

Erwin Claes vond vroeger op school alleen de geschiedenis lessen leuk en ging later ook archeologie studeren. Daarnaast was hij gek op verhalen en leek het hem leuk om beiden te combineren. Hij heeft ondertussen onder andere een aantal jeugdthriller serie geschreven en twee delen uit de “wille wete “geschiedenis serie. Team Leonardo is een spannende serie voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar. De serie zal uiteindelijk uit drie delen gaan bestaan waarvan ‘ Geesten en Gekken ‘ het tweede deel is.

In het eerste deel hebben we kennis gemaakt met Emil. Hij heeft een zwart-wit foto gvonden met daarop vijf wetenschappers. Zijn overleden grootvader staat er ook op. Op de achterzijde staat ‘ team Leonardo’. Hij heeft geen idee wie die mensen zijn en wat dat ‘team Leonardo’ in moet houden. Ondertussen wordt er uit het lokale museum ene kostbaar beeldje gestolen. Emil vraagt zich af of ‘team Leonardo’ iets met de diefstal te maken kan hebben en gaat met zijn vrienden op onderzoek uit.

In het tweede deel gaat het verhaal verder waar het gebleven was. Emil wil nog steeds meer weten over zijn grootvader en wat hij met ‘ team Leonardo’ van doen heeft gehad. Topgangster Dell’Anno is ook weer in beeld. Ook hij wilt meer weten over ‘ team Leonardo’ en ook hier de vraag waarom? Emil is vastbesloten antwoorden te vinden maar in plaats van een antwoord ontmoet hij zijn oma , wordt er een professor ontvoerd en staat Dell’Anno voor zijn neus en wordt zijn missie gevaarlijker dan hij dacht.

Ik moet bekennen dat ik het eerste deel niet heb gelezen en als eerste kan ik je van harte aanraden dit eerst wel te doen. Hoewel het verhaal wel te volgens is mis je toch de introductie van de karakters en wat informatie uit het eerste deel. Er wordt wel hier en daar wat teruggegaan naar de gebeurtenissen van het eerste deel maar het is denk toch prettiger om het verhaal goed te kunnen volgen bij deel een te beginnen. Ik denk dat je dan toch meer in het verhaal kunt verdwijnen en vanaf de eerste bladzijde er in zit.

De vertelstijl is prettig. De hoofdstukken niet te lang en het taalgebruik past goed bij de doelgroep (jongens en meiden vanaf ongeveer tien jaar). De illustraties zijn pagina groot en zitten door het boek verspreid. Het zijn gedetailleerde tekeningen van gebeurtenissen uit het verhaal en sluiten goed aan. Ze zijn in het zwart/wit en ik denk dat dat een goede keuze is geweest omdat hierdoor toch meer details er uit kunnen springen.


Verder heeft het een prima spanningsopbouw. Dit is onder andere gedaan door niet alleen de situatie van Emil te belichten maar ook door af en toe over te gaan naar de situatie waar Dell’Anno zich in begeeft. Hierdoor krijg je vanuit een andere invalshoek meer informatie.

Verder zit er veel actie in waardoor je als lezer geen moment van verveling krijgt om vervolgens aan het einde, waar goed is naar toegewerkt, te balen dat het is afgelopen en je moet wachten tot het afsluitende deel.

Dit komt ook omdat er naar mijn gevoel af en toe toch nog wel wat losse eindjes in zitten. Niet alle vragen worden beantwoord voor Emil. Ik hoop van harte dat dit in het laatste deel van de trilogie allemaal goed gaat komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress