web analytics
recensie YA recensiegrid

Conny Kinderboekenrecensie 3*** voor De Staf van Apophis van Mathijs Hulster

De Staf van Apophis
Categorieën: ,
Series:
Publisher:

In 2016 verscheen het eerste deel ( en young adult fantasie debuut van deze schrijver) van de Portaal-serie. Hierin maakte we kennis met Jessy en haar vrienden en ‘de vrije wereld’, het land waarin de doden voortleven. Jessy ontdekt een oeroud masker en als ze het opzet ontwaakt ze in deze bijzondere wereld. Met hulp van Ailea, een tweeduizend jaar oude Chinese vrouw leert ze over haar magie, haar gave en spint ze op een plan om uit deze wereld weg te raken. Achtervolgt door de Orde van Apophis die het masker in hun bezit willen krijgen. Wat volgt is een avontuur waarin heel veel gebeurd en waarvan je als lezer door heen raast. De schrijver bleek echter nog lang niet uit verteld en nu is er dan het tweede deel:  “de staf van Apophis”.

Het deel start precies waar het eerste deel eindigde en je moet dus wel de nodige voorkennis hebben om weer in het verhaal te kunnen stappen.

Er is wel een korte terugblik en af en toe wordt er wel terugverwezen naar het eerste deel maar dat is niet voldoende om je te kunnen verliezen in het verhaal.

Dat verliezen ging ook niet meteen want ik moest echt wel even inkomen. Ik heb daarom na een aantal hoofdstukken het eerste deel herlezen om mijn geheugen op te frissen en kon daarna prima doorlezen.

Wederom een dikke pil van meer dan 300 pagina’s met Jessy in de hoofdrol. Ook hier speelt het oude Egypte een grote rol. Farao Ramses heeft in de kerkers onder zijn stad een raadselachtig magiespoor ontdekt. Zijn spionnen vinden een legermacht die onderweg is naar Egypte en blijkt Meester Ljanima een duistere kracht te onthullen.  Ondertussen krijgt Jessy een belangrijke taak  en probeert ze te leren de kracht van het masker onder controle te krijgen en haar gave te ontdekken.

Het is dus even inkomen en een grote uitdaging voor als je nog niet zoveel boeken uit dit genre hebt gelezen. De schrijver heeft heel veel fantasie  en wil dit maar wat graag met de lezers delen. In ‘de vrije wereld’ leven de doden samen en komen er dus bekende en onbekende ( en soms moeizame ) namen langs. Voordeel voor de schrijver is dat je verschillende mensen uit verschillende tijdperken naast elkaar kunt laten leven wat voor de lezer soms wat verwarrend kan zijn.

Er is meer diepgang dan in het eerste deel, er zijn meer perspectiefwisselingen maar gelukkig boven elke wisseling de naam van de persoon die dit draagt.  Zou hou je het overzicht. Je moet wel goed je gedachten bij het verhaal houden anders raak je de weg kwijt. Dit zal niet voor iedereen een stukje ontspannend lezen zijn. Naast de mythologie uit het oude Egypte is er ook ruimte voor wat filosofie en zelfs wat Science-Fictie elementen en verwijzingen naar biotechnolgie en kwatumfysica. Iets wat niet mijn voorkeur heeft maar niet storend is. Het past namelijk goed in het verhaal.

Dat is eigenlijk wel het meest knappe van het boek. Er zit heel, heel veel in maar ondanks de soms wat ‘overload’  zit het goed in elkaar en al lezende komt er meer tempo en kan je je als lezer toch verliezen in deze bijzondere wereld.

Boekgegevens :

Titel                 Portaal-serie deel 2 : de staf van Apophis

Auteur         Mathijs Hulster

Uitgeverij     Zilverbron

Isbn             9789463081405

Genre          young adult fantasie

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress