web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny-Kinderboekenrecensie 3*** voor Een knipoog van de Boeddha van Erica Terpstra

Uit traditie vraagt  De nieuwe Kerk  Amsterdam een prominente Nederlander een kinderboek te schrijven bij de wintertentoonstelling. De tentoonstelling “ Het leven van Boeddha, de weg naar nu” vertelt het levensverhaal van Boeddha. Voor het schrijven van het kinderboek viel de keuze op Erica Terpstra, zij voelt zich eeuwig student boeddhisme, dus de uitgesproken persoon dit op zich te nemen.

Het verhaal ‘ een knipoog van de Boeddha’ gaat over twee Nederlandse kinderen Onno en Wendy. Op school heeft de leraar het over het Boeddhisme en ze mogen een boeddhabeeldje uitkiezen om een verslag over te maken. Als Onna het boeddhabeeldje vraag een wens te vervullen blijkt er echt een magische kracht te zijn die de kinderen eeuwen terug brengt in India om daar het levensverhaal van Boeddha van dichtbij te beleven.

Een bijzonder boekje met een bijzonder voorwoord van Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama. In dit voorwoord benadrukt hij dat hij blij is dat Erica Terpstra een kinderboek schreef met als belangrijkste thema compassie. Want naast het levensverhaal van Boeddha is dit wel de les die er in is meegegeven.

Het verhaal is eenvoudig maar af en toe ligt de “te leren les” er een beetje teveel bovenop. Het taalgebruik vind ik niet altijd passen voor een wat jongeren lezer.
Het avontuur is boeiend genoeg maar de lezer moet wel een beetje houden van fantasie verhalen. Het vleugje magie is niet voor elke lezer weggelegd en die zal het dan snel te zweverig vinden.

De vertelstijl is prettig leesbaar en het enthousiasme van de schrijfster spat ervan af. Het is echt haar onderwerp waar ze graag over wil vertellen.

De illustraties zijn zeer apart en bijzonder. Ze passen zeer goed bij de sfeer van India waar het grootste deel van het verhaal zich afspeelt.

Een origineel boek maar wel een verhaal voor een wat kleiner interesse-publiek.

Boekgegevens :

Titel            Een knipoog van de Boeddha

Auteur        Erica Terpstra

Illustraties  Geertje Aalders

Uitgeverij   Gottmer

ISBN   9789025770433

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress