web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3*** voor Elvis & Jones van Jeroen van Koningsbrugge & Marie-Claire Witlox

Jeroen van Koningsbruggen en Marie-Claire Witlox werden geïnspireerd bij het voorlezen en zelf leren lezen van hun kinderen om een kinderboek te schrijven.  Het resultaat is een avontuurlijk boek over een broer en zusje in Amsterdam.

Deze broer en zus zijn Elvis ( 10 jaar)  & Jones (8 jaar) . Ze wonen in een oud huis in het centrum van Amsterdam. Hun vader is rechercheur bij de politie en hun moeder is kunstschilder. Op een dag vinden ze een oud doosje op zolder. In het doosje zit een brief uit 1967 geschreven door Hannah. Hierin staat een speurtocht beschreven die zij maakte op de dag dat ze ging verhuizen. De speurtocht is speciaal voor de kinderen die na haar in dit huis kwamen wonen dus Elvis & Jones gaan meteen de aanwijzingen uit de brief volgen niet te weten dat ze ook nog een misdaad op het spoor komen.

Elvis & Jones is een prettig formaat boek, mooie harde kaft, vrolijke cover en door het verhaal heen zwart/wit illustraties die het verhaal prima aanvullen. De hoofdstukken zijn kort en het taalgebruik is prima geschikt voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar om zelf te lezen. Hier en daar wel een moeilijk woord maar een beetje uitdaging kan geen kwaad.

Voorlezen kan uiteraard ook voor de wat jongere kinderen. Hoewel spannend is het niet te eng voor ze. En samen lezen is altijd gezellig.

De hoofdpersonages zijn zelf acht en tien jaar en de reacties van de kinderen zijn zeer realistisch en herkenbaar voor de lezers. Zo moet Jones bijvoorbeeld van de zenuwen steeds plassen om een voorbeeld te noemen.

Gewone kinderen maar een ongewoon avontuur. Wat lijkt te beginnen met een onschuldige speurtocht krijgt toch een plotse wending waarbij het toch wel heel handig is dat hun vader bij de politie werkt.

Hoewel het verhaal niet overal al te origineel is naar mijn idee en ik eerlijk moet bekennen dat ik dacht “ weer een bekende Nederlander die zo nodig een boek moet schrijven”  vond ik het wel leuk om te lezen. Af en toe wat voorspelbaar wat jammer was maar waar de jonge lezer denk niet bij stil staat.

Het leest lekker vlot weg en sluit prima aan bij de belevingswereld van de jonge lezer.

Een geslaagd debuut.

Boekgegevens :

Titel                Elvis & Jones

Auteurs          Jeroen van Koningsbrugge & Marie-Claire  Witlox

Illustraties      Kim White

Uitgeverij       Van Goor

Isbn                9789000366941

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress