web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3*** voor Ezelsoortjes van Aukelien Kleinpenning

Ezelsoortjes
Publisher:
Illustrator: Agnes Loonstra

Aukelien Kleinpenning is de bedenker en ontwerper van dit project. Haar bedoeling is om kinderen op een speelse wijze kennis te laten maken met (licht-)klassieke muziek en daarbij hun fantasie te prikkelen. Het boek bevat paginagrote illustraties van Agnes Loonstra. Er is een cd bijgeleverd waarop de aansluitende teksten van Sanne Zweije zijn ingesproken en hierop hoor je de muziek waarop het gebaseerd is. Dit is muziek van Jacques Ibert ( 1890-1962) een Franse componist en dirigent.

Ibert schreef zijn ‘histoires ‘ tussen 1910 -1922. Het beslaat tien stukken, net als dit boek. Elk stuk heeft een mooie illustratie waar veel op te zien is. In eerste instantie denk je te maken te hebben met nogal grove en eenvoudige illustraties maar als je wat beter kijkt, ontdek je steeds meer op de platen. Terwijl je de cd afspeelt (of de QR scant om het af te spelen via Soundcloud) kan je je ogen de kost geven op de pagina’s.

Persoonlijk houd ik niet van gesproken teksten maar de stem van Frank Groothof is een fijne keuze. Hij heeft een boeiende stem. En zonder dat je het idee hebt dat hij wat voorleest, weet hij je mee te nemen in zijn verhaal. De andere stemmen waren voor mij dan ook een stuk minder. Die waren echt aan het ‘voorlezen’ zonder emotie. Dit boek had waarschijnlijk ook niet gewerkt als gewoon boek want onder teksten zouden de illustraties weer teveel betekenis verliezen en zou het niet een geheel zijn. Juist de combinatie van tekst/illustratie en de muziek maken compleet.

Een originele manier om kinderen kennis te laten maken met muziek. Als leek op klassiek gebied vind ik het leuk dat er voor een (voor mij) onbekende componist is gekozen en niet het standaard werk wat een groot publiek toch wel kent. Of het een aanzet is om na dit boek nog meer op zoek te gaan naar klassieke muziek weet ik niet. Dit ligt denk ik aan de manier waarop dit boek gebracht wordt bij het kind. De manier waarop je samen met je kind/ of klas dit boek gaat beleven. Mogelijkheden ten over maar je moet ze wel pakken.

Voor mij persoonlijk is dit niet mijn soort boek, of mijn soort muziek of tekenstijl. Wel kan ik het initiatief zeker waarderen en denk ik dat het een goede manier is om een jong publiek te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress