web analytics
non fictie

Conny – Kinderboekenrecensie 3*** voor Het grote Bellingaboek van de familie Bellinga

Het grote Bellingaboek
Categorie:
Genre:
Published: mei 2020
Neem een kijkje achter de schermen bij de Bellinga's in "Het grote Bellingaboek'! Bijna iedereen kent de Bellinga's. Elke dag maken ze een vlog over hun gezinsleven. Hun missie is om motivatie, inspiratie, liefde, geloof en hoop mee te geven aan hun volgers. Hun vlogs hebben ruim 12 miljoen kijkers per maand op YouTube. Hoe zijn ze zo succesvol geworden? In dit boek vertellen ze hun persoonlijke verhaal, en kom je dichterbij dan ooit. Ook…

De familie Bellinga is de bekendste vlogfamilie van Nederland. Vader Daniël en moeder Fara laten dagelijks de belevenissen van zichzelf en de drie kinderen ( Luan, Lucilla en Luxy) zien op sociale media. Instagram, TikTok en een eigen Youtube kanaal met meer dan 15 miljoen views per maand. Bellinga TV heet hun online kanaal en via een speciale app volg je ze overal en blijf je op de hoogte van de nieuwste vlogs. Er is zelfs een cowboyserie rond zoontje Luan en hij scoorde op zevenjarige leeftijd al een klein hitje met het liedje ‘duimpje omhoog’. De familie won zelfs de VEED Award voor Beste Vlogger. Een succesvolle familie dus die nu een boek uitgebracht vol foto’s waar menig fan heel blij van zal worden.

Ik behoor niet tot de doelgroep en heb ook geen kinderen in de leeftijd die dit leuk vinden en volgen. Toen ik dit boek zag moest ik ook eerlijk bekennen dat ik gewoon weg nog nooit van deze familie had gehoord. Het is eigenlijk wel grappig dat een vlog zoveel views heeft en ze voor mij dus totaal onbekend zijn. Ik kon dus het boek beoordelen puur op zijn uiterlijk en het verhaal maar zou dat een goed beeld geven? Ik denk het niet dus na het lezen heb ik wat zitten zoeken op het internet en ik ben inderdaad totaal de doelgroep niet. Het doet me denken aan Studio 100 qua commercie ( het boek kost twintig euro) en enthousiasme.

Daniël en Fara Bellinga leerde elkaar kennen tijdens hun werk wat zich bezig hield met een gezonde lifestyle. Ze begonnen met Slank en Fit.tv, een Youtube kanaal. Het was hard werken om een hoofd boven water te houden en nadat zoon Luan werd geboren plaatsen ze een video over een bezoekje aan een zwembad en dit werd heel goed bekeken. Dit was de eerst stap naar wat nu uit is gegroeid naar een heus familiebedrijf. Het verhaal in het boek geeft het verhaal weer van de eerste ontmoeting van Daniël en Fara tot aan vandaag.

Hun hele leven filmen ze alles al wat ze doen dus is het voor hen vanzelfsprekend dit te blijven doen en te delen met de buitenwereld. Ze leggen de nadruk in het verhaal dat ze dit niet doen om geld te verdienen en dat ze het gewoon fijn vinden te delen met anderen mensen. Ze laten weten dat de kinderen zelf mogen aangeven of ze wel of niet willen meedoen en ze een goed ingespeeld team zijn. Zelf twijfel ik in hoeverre zo’n jong kind kan aangeven te willen dat zijn hele leven op Youtube wordt gezet. Als je vanaf je geboorte opgroeit met dit gegeven krijg je naar mijn idee een vertekend beeld van de ‘echte wereld’

Daarnaast zie ik dat dit team niet alleen goed op elkaar is ingespeeld maar ook een goed geoliede commerciële machine is die naast de vlogs in het theater hebben gestaan en meet& greets met hun fans organiseren en nu dus een boek uitgegeven hebben.

Het boek zelf straalt het enthousiasme uit wat ik ook in de filmpjes zag. De nadruk ligt op de vrolijke lay-out en het staat boordevol foto’s en er is een stukje waarin fanmail staat. Daniël en Fara vertellen zoals gezegd het verhaal van de eerste ontmoeting tot nu en verder is het een samenvatting van de vlogs die ze hebben gemaakt. Een top vijf favoriete vlogs, recepten en knutseltips en de songteksten van twee van de liedjes van Luan. Kortom van alles wat waar menig fan zijn hart van op zal halen. Voor een nuchter buitenstaander zie ik de meerwaarde niet van zo’n boek omdat ze alles al in hun vlogs vertellen en laten zien en zie ik het meer als een commercieel verlengstuk van hun vlog. Het verhaal zelf is meer gericht op volwassen lezers en zal voor menig jonge fan niet leesbaar zijn. Delen van de tekst vallen niet in de belevingswereld van kinderen. Terwijl de lay-out juist weer wel op een jonge lezer is gericht. Maar het geheel ziet er wel helemaal ‘af ‘uit. Het is een vrolijk fandom-boek geworden, maar is daarmee wel alleen voor de echte fan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress